Η διεθνής οικονομία επιβραδύνεται, οι τεχνολογικοί γίγαντες βυθίζονται

Η διεθνής οικονομία επιβραδύνεται, οι τεχνολογικοί γίγαντες βυθίζονται

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προηγούμενα χρόνια οι μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Google γνωστές με το ακρωνύμιο Faang, είχαν συμβάλει καθοριστικά στην άνοδο των αμερικανικών χρηματιστηρίων λόγω της ανόδου των μετοχών τους και το μεγάλο ειδικό τους βάρος στους δείκτες. Ομως τις τελευταίες εβδομάδες οι μετοχές τους δέχονται αλλεπάλληλα πλήγματα, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση τους να έχει υποχωρήσει, συνολικά μέχρι το κλείσιμο της Δευτέρας, κατά 945 δισ. δολάρια από τις αρχές του καλοκαιριού. Ορισμένα από τα αίτια της πτώσης των Faang είναι γενικότερα, όπως ο φόβος των επενδυτών για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η ανησυχία για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα της κινεζικής και η υποψία πως αργά ή γρήγορα οι πολιτικοί θα εντείνουν την εποπτεία του τεχνολογικού τομέα. Φυσικά, κάθε μία από τις εταιρείες αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα: η Apple ασθενική ζήτηση από την Κίνα και το νέο μοντέλο iPhone XR έγινε δεκτό μάλλον με απογοήτευση. Η Facebook που έχει δεχθεί και το ισχυρότερο πλήγμα εμπλέκεται όλο και βαθύτερα στην υπόθεση ρωσικής παρεμβολής στις αμερικανικές εκλογές του 2016. H Amazon ανέφερε μειωμένα έσοδα λιανικής τον Οκτώβριο και η προοπτική για τα έσοδα τετάρτου τριμήνου είναι πολύ χαμηλότερη από το αναμενόμενο.

Το σκάνδαλο Cambridge

H Facebook αντιμετωπίζει κύμα αρνητικών ειδήσεων τους τελευταίους μήνες με πιο πρόσφατο κρούσμα την είδηση που μετέδωσε η Wall Street Journal τη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Facebook, κατηγόρησε τη Σέριλ Σάντμπεργκ, νούμερο 2 στην εταιρεία, ότι αυτή ευθύνεται για την κακή διαχείριση της υπόθεσης του σκανδάλου Cambridge Analytica. Πρόκειται για την υπόθεση που η Facebook κατηγορείται πως έδωσε στη βρετανική εταιρεία πρόσβαση στα στοιχεία 50 εκατ. Αμερικανών χρηστών της τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για αποστολή στοχευμένων διαφημίσεων και κειμένων ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016, προπαγανδιστική εκστρατεία για την οποία υπάρχουν πολύ ισχυρές υπόνοιες ότι εκτελέστηκε με εντολή της Μόσχας. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι New York Times αποκάλυψαν πως η Σάντμπεργκ προσέλαβε εταιρεία ερευνών προσκείμενη στους Ρεπουμπλικανούς, η οποία προσπάθησε να πλήξει την αξιοπιστία των επικριτών της Facebook, κατηγορώντας τους εν μέρει για σχέσεις με τον φιλελεύθερο δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος. Ολες αυτές οι υποθέσεις και κατηγορίες δεν έχουν απλώς πλήξει τη φήμη της Facebook, αλλά έχουν προκαλέσει και αμφιβολίες για το επιχειρηματικό της μοντέλο που βασίζεται στην πώληση διαφημίσεων με βάση τα δεδομένα που δημιουργούν οι χρήστες της. Προσθέστε σε αυτούς τους παράγοντες τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα και τον αριθμό ενεργών χρηστών το τρίτο τρίμηνο. Στην περίπτωση της Apple, η Goldman Sachs συνόψισε το πρόβλημα σε χθεσινή της έκθεση, λέγοντας ότι υπάρχει αδύναμη ζήτηση για προϊόντα της εταιρείας στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές και απογοητευτική υποδοχή του iPhone XR από τους καταναλωτές. Στις αρχές Νοεμβρίου η Apple είχε προειδοποιήσει για επιβράδυνση πωλήσεων iPhone και είχε ανακοινώσει ότι θα σταματήσει να δημοσιεύει στοιχεία για το πόσα τηλέφωνα πούλησε.

Δεδομένου πως περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων της εταιρείας προέρχονται από την πώληση iPhone, η προοπτική στασιμότητας στις πωλήσεις είναι ανησυχητική, ενώ την περασμένη εβδομάδα ένας από τους βασικούς προμηθευτές της Apple είχε ανακοινώσει σημαντική μείωση παραγγελίας από «σημαντικό πελάτη». Επιπλέον, την Κυριακή ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, είχε δηλώσει σε συνέντευξη στο Axios ότι αργά ή γρήγορα η αμερικανική κυβέρνηση θα επιβάλει ισχυρότερο κανονιστικό πλαίσιο στη λειτουργία των τεχνολογικών εταιρειών.

Η Amazon έχει προκαλέσει ανησυχία μετά την επιβράδυνση των λιανικών πωλήσεων της εταιρείας τον Οκτώβριο, με τους επενδυτές να εκλαμβάνουν τα στοιχεία ως πιθανή αποδυνάμωση της ζήτησης συνολικά στην αμερικανική οικονομία.

Προσθέστε σε αυτά και την αντιπάθεια του προέδρου Τραμπ προς τη Washington Post, ιδιοκτησίας του Τζεφ Μπέζος, διευθύνοντος συμβούλου της Amazon. Τέλος, Alphabet (μητρική εταιρεία της Google) και Netflix δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, πέρα από το γεγονός πως η Google έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κανονιστικών αρχών.

Οι αιτίες

Η γενικότερη υποχώρηση των τεχνολογικών μετοχών, η αναπροσαρμογή του ρίσκου καθώς αυξάνονται τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού, οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και η ανησυχία πως η αποτίμηση των τεχνολογικών μετοχών είχε φτάσει σε αδικαιολόγητα υψηλό επίπεδο, μάλλον αρκούν ώστε να παρασυρθούν και οι δύο αυτές μετοχές. Το σημαντικότερο στοιχείο για τη μελλοντική πορεία των τεχνολογικών θα είναι, φυσικά, κατά πόσον θα μπορέσουν οι Faang να εμφανίζουν ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα ακόμη, καθώς θα επιβραδύνεται η παγκόσμια οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή