Πτώση στις αγορές λόγω φόβων για επιβράδυνση

Πτώση στις αγορές λόγω φόβων για επιβράδυνση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Με απώλειες έκλεισαν χθες όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς στην αγορά επικράτησε ανησυχία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας διότι αυξάνεται το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ και εισέρχεται σε κρίσιμη φάση ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος. Οι δυσοίωνες αυτές εξελίξεις επεσκίασαν χθες την προσέγγιση ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες που οδεύουν προς μια συμφωνία για τις μεταξύ τους σχέσεις μετά το Brexit.

Η προσέγγιση οδήγησε σε άνοδο τη στερλίνα που το βράδυ κυμαινόταν στο 1,2878 δολ. Υποχώρησαν, έτσι, οι τιμές των μετοχών στο Λονδίνο και ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με υποχώρηση 1,28%. Την ίδια στιγμή και παρά την εντεινόμενη κρίση γύρω από τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου υποχώρησαν τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,46%, ενώ τα ομόλογα κινούνταν ανοδικά. Η αγορά του Μιλάνου, όμως, έκλεισε με απώλειες 0,69%. Παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα σειρά απογοητευτικών αποτελεσμάτων επιχειρήσεων, εντείνοντας το αρνητικό κλίμα. Ετσι ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 0,94%, ο CAC 40 του Παρισιού με υποχώρηση 0,75% και ο ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης με υποχώρηση 0,61%. Η Wall Street ήταν χθες κλειστή λόγω αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

Η ανησυχία για την τροπή που παίρνει ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, αλλά και με τρίτες πλευρές να προσφεύγουν στον ΠΟΕ, είχε επιτείνει νωρίτερα την υποχώρηση των κινεζικών χρηματιστηρίων.

Παράλληλα υποχώρησε το δολάριο καθώς η Federal Reserve άφησε να διαφανεί κάποια ανησυχία για μια ενδεχόμενη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Αργά το βράδυ το ευρώ κυμαινόταν στο 1,1406 δολάριο. Υποχώρησαν, επίσης, οι τιμές του πετρελαίου καθώς αυξήθηκαν τα αποθέματα αμερικανικού αργού. Το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 53,89 δολάρια το βαρέλι και το Brent τα 62,75 δολάρια το βαρέλι. Ο συνδυασμός του ασθενέστερου δολαρίου και του φθηνότερου πετρελαίου οδήγησε σε ελαφρά ανάκαμψη τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Ενισχύθηκε το ραντ Νοτίου Αφρικής και η ρουπία Ινδονησίας. Εξακολουθούσαν, πάντως, να υποχωρούν το γουάν της Κίνας καθώς και η τουρκική λίρα, που έφθασε να υποχωρεί ακόμη και 0,5% ενώ έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 30% από την αρχή του έτους.