Αποφασισμένη να ολοκληρώσει το QE τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ

Αποφασισμένη να ολοκληρώσει το QE τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τόνισαν στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου πως είναι ανάγκη να προχωρήσουν με την υφιστάμενη νομισματική πολιτική ακόμη και εάν κάποιοι αναγνώρισαν πως αυξάνονται οι απειλές για την οικονομία. Τον τελευταίο καιρό είχε καλλιεργηθεί η πεποίθηση πως ίσως η ΕΚΤ να αμφιταλαντεύεται σ’ ό,τι αφορά τον δρομολογημένο τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) στα τέλη του έτους, αλλά και την απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο καλοκαίρι. Αυτά τα σενάρια είχαν καλλιεργηθεί από τη συσσώρευση απογοητευτικών ενδείξεων για τις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Από τη δημοσίευση των πρακτικών, όμως, της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 Οκτωβρίου φαίνεται πως η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να αλλάξει ρότα στη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης. Στα πρακτικά τονίζεται πως τα νέα στοιχεία για την Ευρωζώνη, αν και είναι πιο αδύναμα απ’ ό,τι αναμενόταν, δεν ανατρέπουν ολοκληρωτικά την οικονομική επέκταση της Ευρωζώνης και τη σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού. Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, η ΕΚΤ διατήρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη και επανέλαβε την πρόθεσή της να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, συνολικού ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Οι εκκλήσεις κάποιων για μια πιο προσεκτικότερη ματιά των οικονομικών στοιχείων της Ευρωζώνης ήταν μεμονωμένες. Oπως διαπιστώνεται στα πρακτικά, αν και υπάρχει ευρεία συναίνεση πως οι κίνδυνοι στην ανάπτυξη είναι ελεγχόμενοι, έγινε μια επισήμανση πως η κατάσταση είναι πιο επίφοβη σε σχέση με τις προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί. Μετά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου και ειδικότερα την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν στοιχεία που επιβεβαίωσαν την επιβράδυνση της Ευρωζώνης στα χαμηλά τετραετίας και τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πρατ, δήλωσε επίσης από το Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα πως ο επικείμενος τερματισμός του προγράμματος αγοράς ομολόγων δεν ισοδυναμεί με τη λήξη μιας επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, καθώς είναι ακόμη απαραίτητα μέτρα στήριξης για την ενίσχυση του πληθωρισμού. Τόνισε πως η εγχώρια ζήτηση παραμένει ισχυρή, με τους δείκτες οικονομικού κλίματος να παραμένουν σε θετικό έδαφος. Η ΕΚΤ έχει πει πως τα επιτόκια της Ευρωζώνης θα κινηθούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, τουλάχιστον, μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Η Σαμπίν Λαουτενσλάγκερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είχε επίσης δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως η επανεπένδυση των υφιστάμενων ομολόγων θα είναι «ευέλικτη». Δηλαδή δεν θα αφορά τίτλους μεγάλης διάρκειας, για να είναι εφικτή η ευκολότερη προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σε ένα εναλλασσόμενο περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή