ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη αύξηση σημειώνει το κόστος δανεισμού των ιταλικών επιχειρήσεων

Μεγάλη αύξηση σημειώνει το κόστος δανεισμού των ιταλικών επιχειρήσεων

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησαν χθες ότι η αβεβαιότητα και η ένταση που έχει προκληθεί εξαιτίας του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 θα μπορούσε να πλήξει μακροπρόθεσμα την ιταλική οικονομία. Η Moody’s προέβλεψε χθες πως η αντιπαράθεση Ρώμης – Βρυξελλών θα διατηρήσει το κόστος χρηματοδότησης της ιταλικής κυβέρνησης σε υψηλό επίπεδο τους επόμενους μήνες, ωστόσο εκτίμησε πως η Ρώμη δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει χρηματοδοτική κρίση. «Οι τρέχουσες συνθήκες χρηματοδότησης για την Ιταλία είναι υπερβολικά υψηλές για μια χώρα με αδύναμη ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό», είπε ο Πέτερ Πρατ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου έχει αυξηθεί κατά περίπου 100 μονάδες βάσης μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας Κινήματος Πέντε Αστέρων και Λέγκας στα τέλη Μαΐου, και χθες βρισκόταν στο 3,43%, έχοντας υποχωρήσει από το 3,63% που είχε βρεθεί την Τρίτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ιταλίας, οι ξένοι επενδυτές συνέχισαν να περιορίζουν την έκθεσή τους σε ιταλικά κρατικά ομόλογα και το τρίτο τρίμηνο του 2018, αν και με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, όποτε είχαν μειώσει την έκθεσή τους κατά 3% στο 24% του συνόλου των ομολόγων. Η μείωση του δευτέρου τριμήνου ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το απόγειο της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης το 2012. Το κενό έσπευσαν να καλύψουν οι ιταλικές τράπεζες, οι οποίες αγόρασαν ιταλικά ομόλογα καθαρής αξίας 39 δισ. ευρώ το διάστημα Μαΐου – Οκτωβρίου. Παράλληλα, η μέση απόδοση των ομολόγων που εκδίδουν ιταλικές εταιρείες αυξήθηκε στο 3,5% το τρίτο τρίμηνο του 2018, από 1,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για σημαντική αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των ιταλικών εταιρειών που θα πλήξει την κερδοφορία τους και θα τις αναγκάσει να προσπαθήσουν να αυξήσουν τις τιμές εις βάρος των καταναλωτών. Ακόμη χειρότερη είναι η εξέλιξη στα μη εξασφαλισμένα τραπεζικά δάνεια, με το μέσο κόστος να τριπλασιάζεται μεταξύ τέλους Απριλίου και τέλους Οκτωβρίου, στο 2,4%.

Ο Ιγκνάσιο Βίσκο, διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, κάλεσε χθες την κυβέρνηση να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης περιορίζοντας την αβεβαιότητα. Αναλυτές της Moody’s, η οποία είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεο της ιταλικής κυβέρνησης κατά μία βαθμίδα τον Οκτώβριο, προέβλεψαν ότι η σύγκρουση Ιταλίας – Κομισιόν θα διατηρήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ιταλίας σε υψηλό επίπεδο τους επόμενους μήνες. Ωστόσο θεωρούν ότι η επιβολή κυρώσεων από την Κομισιόν θα κλιμάκωνε την αντιπαράθεση και θα ενίσχυε την αντιευρωπαϊκή ρητορική της ιταλικής κυβέρνησης, οπότε προέβλεψαν πως η Κομισιόν θα αργήσει να τις επιβάλει.