Σε χαμηλό 4ετίας η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

Σε χαμηλό 4ετίας η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ευρωζώνης εξασθένησε τον Νοέμβριο, προβληματίζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προσέβλεπε σε ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ) του κλάδου της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ο οποίος θεωρείται βαρόμετρο της οικονομίας, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδά του σε διάστημα τετραετίας. Συν τοις άλλοις, ήταν πολύ χαμηλότερος από τις προβλέψεις εξαιτίας της σοβαρής ελάττωσης των εξαγωγών, που προξένησε ο σινοαμερικανικός πόλεμος και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Επιπλέον, βάσει των στοιχείων της εταιρείας ερευνών IHS Markit, ο σύνθετος ΡΜΙ δείχνει ότι τόσο η απασχόληση όσο και η αύξηση των παραγγελιών και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων έχουν αποδυναμωθεί. Οσο για το ευρώ, αυτό νωρίς στη χθεσινή συνεδρίαση είχε εξασθενήσει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα προς το δολάριο, κυρίως εξαιτίας της κάμψης του δείκτη ΡΜΙ και στη Γερμανία. Ο συνολικός σύνθετος Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 52,4 μονάδες έναντι προβλέψεων για 53 μονάδες – το 52,4 ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο 4ετίας. Ειδικότερα, ο ΡΜΙ στη μεταποίηση εξασθένησε τον Νοέμβριο στις 51,5 μονάδες από τις 52 μονάδες του Οκτωβρίου, ενώ του κλάδου παροχής υπηρεσιών από τις 53,7 στις 53,1 μονάδες, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα διετίας και πλέον. Συνεκτιμώντας τις ενδείξεις, η IHS Markit προβλέπει ότι το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 0,3% ή και στο 0,2%.

Ανησυχεί η ΕΚΤ

Οι εξελίξεις μπορεί να θεωρηθούν απογοητευτικές για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία βέβαια αναγνωρίζει πως υπάρχουν «αδύνατα σημεία» στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά συνολικά εκτιμά ότι η ανάπτυξή της είναι απρόσκοπτη. Στα μέσα της εβδομάδας ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πρατ τόνισε ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για την οικονομία, αλλά οι προοπτικές της φανερώνουν ισόρροπη ανάπτυξη. Η εξασθένηση του ΡΜΙ έρχεται μετά τον ΟΟΣΑ, ο οποίος αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Επιπλέον, η οικονομία της Γερμανίας, κατά τον οικονομολόγο Κρις Γουίλιαμσον της IHS Markit, παρουσιάζει επιβράδυνση αλλά όχι ύφεση το τρίτο τρίμηνο. Πάντως, για τον Νοέμβριο ο σύνθετος ΡΜΙ (μεταποίηση και παροχή υπηρεσιών) στη Γερμανία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Επιπροσθέτως, παρατηρήθηκε μειωμένη ζήτηση για γερμανικά βιομηχανικά προϊόντα από την Κίνα, την Ιταλία, καθώς και την Τουρκία, ενώ τον Νοέμβριο υπήρξε η σοβαρότερη μηνιαία πτώση νέων παραγγελιών στην περίοδο των τελευταίων έξι ετών. Τέλος, αναφέρεται πως η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 1,8% φέτος και το 2019, ήτοι πιο βραδεία από το 2,5% του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή