Η κινεζική πόλη των Χριστουγέννων αδιαφορεί για τους δασμούς Τραμπ

Η κινεζική πόλη των Χριστουγέννων αδιαφορεί για τους δασμούς Τραμπ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πραγματικό εργαστήριο του Αγίου Βασίλη δεν βρίσκεται στον αρκτικό κύκλο, αλλά σε μια αδιάφορη πόλη ονόματι Γίβου στη νότια Κίνα. Οι δρόμοι του εμπορικού της κέντρου βρίθουν από καταστήματα γεμάτα με κάθε είδους χριστουγεννιάτικα στολίδια: μικρά έλατα, πλαστικούς ταράνδους, απαστράπτοντα χριστουγεννιάτικα στεφάνια, και πολλά μα πολλά χριστουγεννιάτικα φωτάκια. Υποτίθεται πως ο εμπορικός πόλεμος του Αμερικανού προέδρου Τραμπ θα έκλεβε τη χαρά των Χριστουγέννων από αυτό το εξαγωγικό κέντρο που βρίσκεται περίπου 280 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαγκάης. Ωστόσο, προς το παρόν φαίνεται πως επικρατεί η ισχύς της παγκοσμιοποίησης – και οι εδραιωμένες εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Οι παραγγελίες από τις ΗΠΑ για τα εφετινά Χριστούγεννα είναι αρκετά καλές. Δεν με νοιάζει ιδιαίτερα τι κάνει ο Τραμπ. Δεν μας επηρεάζει», λέει στο Bloomberg ο Χονγκ Φεϊχόνγκ, ιδιοκτήτης της εταιρείας Ziru που κατασκευάζει χριστουγεννιάτικα στολίδια. Είτε πρόκειται για χριστουγεννιάτικα φωτάκια, μπάλες, έλκηθρα σε φυσικό μέγεθος, οι εξαγωγές χριστουγεννιάτικων στολιδιών αποφέρουν 5,6 δισ. δολάρια (4,93 δισ. ευρώ). Κανένα άλλο έθνος, πλην της Κίνας, δεν διαθέτει την εφοδιαστική αλυσίδα και τη μεταποιητική υποδομή ώστε να παράγει χριστουγεννιάτικα στολίδια σε τέτοια ποσότητα. Και καμία άλλη ομάδα στην Κίνα δεν έχει την ικανότητα να παράγει γιορτινά στολίδια όπως οι μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις που είναι σκορπισμένες στην περιοχή της Γίβου. Οι επιχειρήσεις της περιοχής παράγουν το 70% των χριστουγεννιάτικων στολιδιών προς εξαγωγή, λέει στο Bloomberg ο Τσεν Γινλίν, γενικός γραμματέας της Ενωσης Βιομηχανιών Χριστουγεννιάτικων Προϊόντων της Γίβου.

Ενας βασικός λόγος για τον οποίον επιχειρήσεις λιανικής από ολόκληρο τον κόσμο επιμένουν, παρά την επιβολή από τις ΗΠΑ δασμού 10% στα κινεζικά χριστουγεννιάτικα φωτάκια και χαρτί περιτυλίγματος, να προμηθεύονται προϊόντα από βιομηχανίες και βιοτεχνίες της Γίβου είναι ακριβώς η συγκέντρωση ταλέντου και πρώτων υλών σε αυτή την περιοχή. «Κανένας παίχτης σε αυτό το οικοσύστημα δεν θέλει να είναι ο πρώτος που θα μετακινηθεί, οπότε κανείς δεν μετακινείται», λέει ο Μάικλ Μακούλ, στέλεχος της εταιρείας συμβούλων AlixPartners στο Χονγκ Κονγκ. Δεδομένου πως τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια που προμηθεύονται οι ΗΠΑ προέρχονται σε ποσοστό περίπου 90% από την Κίνα, αυτά ανήκουν στα προϊόντα που επηρεάζονται περισσότερο από τους δασμούς Τραμπ. Πέρυσι οι ΗΠΑ εισήγαγαν κινεζικά χριστουγεννιάτικα φωτάκια αξίας 419 εκατ. δολαρίων (369 εκατ. ευρώ) και άλλα χριστουγεννιάτικα στολίδια αξίας 2,3 δισ. δολαρίων (2 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΟΗΕ για το εμπόριο.

Ο Γουάνγκ Τσαόγι, ιδιοκτήτης τοπικής εταιρείας που κατασκευάζει φωτάκια, λέει στο Bloomberg ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τους επιπλέον δασμούς. Ο λόγος είναι πως αντί να τα πουλάει μόνα τους, πλέον όλο και περισσότερο τα ενσωματώνει σε μεγαλύτερα χριστουγεννιάτικα προϊόντα. Οπότε τις καλύτερες τιμές –λιγότερο από 88 σεντ για φωτάκια μήκους 9,3 μέτρων– τις κάνει σε τοπικές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν φωτισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα, στεφάνια κτλ. Αυτά τα προϊόντα έχουν υψηλότερη τιμή και συνεπώς απορροφάται ευκολότερα η επιβολή δασμών. Ο Γουάνγκ προβλέπει πως οι Αμερικανοί καταναλωτές θα πληρώσουν ακριβότερα τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια τους, απλούστατα διότι οι εταιρείες λιανικών πωλήσεων δεν διαθέτουν φθηνότερους εναλλακτικούς προμηθευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή