ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου από Σ. Αραβία

Ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου από Σ. Αραβία

Σε ιστορικό ρεκόρ έχουν φθάσει τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, καθώς η χώρα σπεύδει να ανταποκριθεί στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου για φθηνό πετρέλαιο. Παράλληλα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την επαναφορά του εμπάργκο κατά της Τεχεράνης υποκαθιστώντας το ιρανικό πετρέλαιο, που αποκλείεται για μία ακόμη φορά από την παγκόσμια αγορά. Αυτή τη στιγμή η παραγωγή του Ριάντ βρίσκεται στα 11,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όταν μόλις στις αρχές Νοεμβρίου ήταν 10,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα και τον Ιανουάριο κάτω από 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Και ενώ οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έχουν υποχωρήσει σημαντικά, με το Brent να έχει διολισθήσει κατά 33% από τις αρχές Οκτωβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στο Ριάντ.

Πριν από μία εβδομάδα η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας πλησίαζε τα υψηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει στα 80 χρόνια από την πρώτη εξόρυξη στο έδαφός της. Ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως, διεμήνυσε στο Ριάντ μέσω Twitter: «Ευχαριστούμε, Σαουδική Αραβία, αλλά οδηγήστε ακόμη χαμηλότερα το πετρέλαιο». Η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει κατά 33% από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν είχε φθάσει στα υψηλά τετραετίας, και συγκεκριμένα στα 86,74 δολάρια το βαρέλι.

Παρά την ανησυχία που επικρατεί πως η παγκόσμια αγορά επιστρέφει στην εποχή του μεγάλου πλεονάσματος «μαύρου χρυσού», χθες το Brent σημείωνε άνοδο 2,7% και κυμαινόταν το βράδυ στα 60,61 δολάρια το βαρέλι. Το Ριάντ έχει οδηγήσει στα ύψη την παραγωγή του μόλις δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη συνάντηση που θα έχει ο ΟΠΕΚ στη Βιέννη και στην οποία θα συμμετάσχει η Ρωσία. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ήδη αρχίσει παρασκηνιακά και αναμένεται να κορυφωθούν στη σύνοδο του G20 στο Μπουένος Αϊρες, όπου θα συναντηθούν οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, των δύο μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών στον κόσμο.