ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραματικές οι επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit προειδοποιεί η Τράπεζα της Αγγλίας

dramatikes-oi-epiptoseis-enos-ataktoy-brexit-proeidopoiei-i-trapeza-tis-agglias-2286211

Δραματική προειδοποίηση για τις επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit, απηύθυνε η Τράπεζα της Αγγλίας, σημειώνοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση η βρετανική οικονομία θα υφίστατο πλήγμα μεγαλύτερο από την κρίση του 2008.

Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας ήλθαν λίγες μόλις ώρες μετά από ανάλογη κυβερνητική έκθεση, αυξάνει τις πιέσεις στους βουλευτές ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της 11ης Δεκεμβρίου.

Αν και οι υπέρμαχοι μιας πιο σκληρής γραμμής έναντι των Βρυξελλών απορρίπτουν αμφότερες τις εκθέσεις ως σκοπίμως εκφοβιστικές, τα πορίσματά και των δύο περιγράφουν με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit.

H Τράπεζα της Αγγλίας σημειώνει ότι το σενάριο του άτακτου Brexit -που θα επιφέρει μεταξύ άλλων σοβαρές καθυστερήσεις στα σύνορα με τη Βρετανία και απώλεια εμπιστοσύνης εκ μέρους των χρηματαγορών- δεν είναι το βασικό της σενάριο:

Αλλά εάν συνέβαινε, η οικονομία θα υφίστατο συρρίκνωση κατά 8% χωρίς μεταβατική περίοδο, η ισοτιμία της λίρας θα κατακρημνιζόταν κατά 25%, ο πληθωρισμός θα εκτινασσόταν στο 6,5% από περίπου 2,4% σήμερα, θα υπήρχε άνοδος των επιτοκίων από το 0,75% στο 5.5% τιμή που έχει να σημειωθεί από το 2007, οι δε αξίες των ακινήτων θα έπεφταν κατά 30%.

Το σενάριο της Τράπεζας της Αγγλίας εξετάζει την πενταετή περίοδο έως το 2023, έτος κατά το οποίο και προβλέπεται ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει.

Λίγες  ώρες νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε παραδεχθεί ότι κάθε τύπου Brexit είναι χειρότερο για την οικονομία  σε σχέση με την παραμονή της στην ΕΕ, σημειώνοντας όμως ότι πιθανή έξοδος χωρίς συμφωνία θα κόστιζε βαρύτατα στη βρετανική οικονομία τουλάχιστον έως το 2030.

Τι σημαίνει άτακτη αποχώρηση από την ΕΕ

Σύμφωνα με τις υποθέσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, πιθανό άτακτο Brexit θα σήμαινε:

– Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει στους γενικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

– Καμία νέα εμπορική συμφωνία δεν θα εφαρμόζεται έως το 2022

– Η Βρετανία χάνει κάθε πρόσβαση σε υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών.

– Οι τελωνειακοί έλεγχοι θα προκαλούσαν τεράστιες αναστατώσεις στα σύνορα.

– Θα καταγραφόταν αναστροφή της μεταναστευτικής επιρροή από 150.000 άτομα ετησίως στα 100.000