Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσδοκία για μια συμφωνία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Κινέζο ομόλογό του, στο πλαίσιο της συνόδου του G20, για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου έδωσε χθες ανοδική ώθηση στα χρηματιστήρια Αμερικής και Ευρώπης. Η αισιοδοξία εξανεμίστηκε, όμως, στις ευρωπαϊκές αγορές και οι περισσότερες γύρισαν σε αρνητικό πρόσημο. Αιτία ήταν δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου σύμφωνα με το οποίο μπορεί να επιβληθούν δασμοί στα γερμανικά αυτοκίνητα μετά τη σύνοδο του G20.

Ενδεικτικό του πόσο αυτό επηρέασε το κλίμα χθες στις αγορές ήταν το σχόλιο αναλυτών της Rabobank ότι «αυτή η σύνοδος του G20 θα είναι πράγματι ο παράγων που θα αλλάξει το παιχνίδι». Εν μέσω, πάντως, της παρατεταμένης αβεβαιότητας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν τη χειρότερη πορεία εν σχέσει με όλους τους άλλους κλάδους στην Ευρώπη, σημειώνοντας υποχώρηση 0,7%. Ενδεικτικά, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,09%. Παράλληλα, ο FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με υποχώρηση 0,18% καθώς η αγορά περίμενε να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως των βρετανικών τραπεζών μετά το κλείσιμο. Στη βρετανική αγορά επικράτησε, άλλωστε, αρνητικό κλίμα μετά τη δημοσιοποίηση μελέτης που προειδοποιεί για σημαντική μείωση του βρετανικού ΑΕΠ σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς πρότερη συμφωνία. Με απώλειες 0,18% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου με την αγορά να έχει για ακόμη μία ημέρα το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συνασπισμού Ντι Μάιο – Σαλβίνι.

Η Wall Street, αντιθέτως, παρέμεινε σε ανοδική πορεία καθώς ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, φάνηκε αισιόδοξος για την αμερικανική οικονομία και τήρησε ηπιότερους τόνους σε σύγκριση με προηγούμενες ομιλίες του σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική. Ετσι, αργά το βράδυ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones σημείωνε άνοδο 488 μονάδων και ενισχυόταν κατά 1,97%. Παράλληλα, ο δείκτης S&P σημείωνε άνοδο 1,61%. Εν αναμονή, άλλωστε, των επαφών ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία το πετρέλαιο σημείωνε ελαφρά άνοδο, παραμένοντας πάντως σε χαμηλά επίπεδα. Το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν αργά το βράδυ στα 51,23 δολάρια το βαρέλι και το Brent τα 59,77 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή