Η Γερμανία «δωρίζει» 160.000 θέσεις εργασίας στην Ιταλία

Η Γερμανία «δωρίζει» 160.000 θέσεις εργασίας στην Ιταλία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ασυνήθη υπεράσπιση της Γερμανίας προβαίνει η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore υποστηρίζοντας πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αδίκως κατηγορείται συστηματικά, καθώς «δωρίζει» 160.000 θέσεις εργασίας στην Ιταλία.

Η ιταλική εφημερίδα επικαλείται επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το διάστημα 2000-2017 οι θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από τις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τον υπόλοιπο κόσμο έχουν αυξηθεί κατά 66% και ανέρχονται σε 36 εκατομμύρια.

Στην Ε.Ε., μία στις επτά θέσεις εργασίας προκύπτει άμεσα ή έμμεσα από τις εξαγωγές, αλλά αυτό οφείλεται στο ευρώ, που με τον διεθνή ρόλο του έχει δώσει νέα αξία στις εξαγωγές των χωρών-μελών της Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά, όμως, ειδικότερα τον ρόλο της Γερμανίας, που, όπως τονίζει η Il Sole, «κατηγορείται συχνά ότι εξάγει και δεν καταναλώνει», οι εξαγωγές της προς τον υπόλοιπο κόσμο συνεισφέρουν στη δημιουργία 8,4 εκατ. θέσεων εργασίας σε όλη την Ε.Ε. Από αυτές τα 6,8 εκατ. θέσεις βρίσκονται στη Γερμανία, 270.000 στην Πολωνία, 160.000 στην Ιταλία, 155.000 στην Ολλανδία, 150.000 στην Τσεχία και 140.000 στη Γαλλία.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Ιταλίας προσφέρουν εργασία σε 3,2 εκατομμύρια άτομα σε όλη την Ε.Ε. και σε 2,7 εκατομμύρια άτομα εντός Ιταλίας. Η ιταλική εφημερίδα υπογραμμίζει επίσης ότι στην Ιταλία οι θέσεις εργασίας που υπάρχουν χάρη στις εξαγωγές αφορούν σε ποσοστό 84% άτομα μέτριας κατάρτισης και εκπαίδευσης. Ετσι, το εν λόγω δημοσίευμα εφιστά την προσοχή των αναγνωστών της εφημερίδας και τους καλεί να αναθεωρήσουν ορισμένες «προκαταλήψεις και κατηγορίες εναντίον της Γερμανίας», όπως ότι η στάση της είναι επικίνδυνη για τους εταίρους της και στοιχειοθετεί «προφανή εθνικό εγωισμό». Και βέβαια το συγκεκριμένο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τη σημασία που έχουν αυτά τα στοιχεία στην παρούσα πολιτική συγκυρία στη γειτονική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή