Η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου

Η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αιφνίδια ανάκαμψη 2% οδήγησε χθες την τιμή του Brent η είδηση πως η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή «μαύρου» χρυσού για να οδηγήσει ανοδικά τις τιμές. Είχε προηγηθεί στην αρχή της συνεδρίασης νέα υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» με το Brent να βρίσκεται κάτω από τα 59 δολάρια το βαρέλι, όταν τον Οκτώβριο είχε φτάσει στα 85 δολάρια το βαρέλι. Καταλύτης στάθηκε αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters που σε λιγότερο από μία ώρα οδήγησε το Brent στα 59,29 δολάρια το βαρέλι και το αργό ΗΠΑ στα 50,99 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ, το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των ρωσικών πετρελαϊκών για να συζητήσει την ανάγκη για μείωση της παραγωγής ώστε να αυξηθούν οι τιμές του «μαύρου χρυσού».

«Το θέμα της συνάντησης ήταν ότι η Ρωσία πρέπει να μειώσει την παραγωγή της και το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα και πόσο πολύ θα τη μειώσει» τόνισε, σύμφωνα πάντα με το Reuters, πηγή που συμμετείχε στη σύσκεψη του ρωσικού υπουργείου και των ρωσικών πετρελαϊκών. Η ίδια πηγή, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, τόνισε πως «οι περισσότεροι συμφωνούν πως δεν μπορούμε να μειώσουμε άμεσα, αλλά πρέπει να είναι μια σταδιακή διαδικασία». Στη σύσκεψη με το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη των ρωσικών εταιρειών υδρογονανθράκων Rosneft, Gazprom Neft, Tatneft, Surgutneftegas, Gazprom και Novatek που απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του Reuters. Η πρωτοβουλία του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας σχετίζεται με την επικείμενη σύνοδο του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα. Προπαντός, όμως, σχετίζεται με τη συνάντηση που αναμένεται να έχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο περιθώριο της συνόδου του G20 που αρχίζει σήμερα στην Αργεντινή. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να ληφθούν καίριες αποφάσεις για την πολιτική των δύο σημαντικότερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Εδώ και δύο χρόνια η Ρωσία αποτελεί άτυπο συνεργάτη του ΟΠΕΚ, καθώς στα τέλη του 2016 άρχισε να συντονίζει τις κινήσεις της με το διεθνές καρτέλ πετρελαίου. Αρχικά συμφώνησε με τον ΟΠΕΚ την από κοινού μείωση της παραγωγής για να κινηθούν ανοδικά οι τιμές. Τους τελευταίους μήνες, όμως, τόσο η Ρωσία όσο και η Σαουδική Αραβία είχαν αυξήσει την παραγωγή τους σε επίπεδα ρεκόρ. Αιτία της αλλαγής ήταν ότι αναμένονταν η επαναφορά του εμπάργκο κατά του Ιράν και ο νέος αποκλεισμός του ιρανικού πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά. Παράλληλα, όμως, Μόσχα και Ριάντ έχουν σπεύσει να ανταποκριθούν στο πιεστικό αίτημα του Αμερικανού προέδρου για φτηνό πετρέλαιο. Ακολούθησε υποχώρηση του «μαύρου» χρυσού και η Σαουδική Αραβία άρχισε να προσανατολίζεται ξανά σε μείωση της παραγωγής. Το Ριάντ έχει προτείνει συνολική μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου. Η Ρωσία, όμως, πήρε αποστάσεις από την πολιτική του ΟΠΕΚ και στα μέσα Νοεμβρίου δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται να μειώσει την παραγωγή. Η χθεσινή σύσκεψη σηματοδοτεί νέα εναρμόνισή της με τον ΟΠΕΚ.

Ικανοποιητικά τα 60 δολάρια

Σε συνάντηση που είχε στα μέσα Νοεμβρίου με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε πως η Μόσχα ήταν ικανοποιημένη με τα τότε επίπεδα των τιμών του πετρελαίου, γύρω στα 70 δολάρια το βαρέλι. Την Τετάρτη, όμως, αναθεώρησε προς τα κάτω την τιμή που χρειάζεται για να ισοσκελιστεί ο ρωσικός προϋπολογισμός, δηλώνοντας πως για τη Ρωσία είναι ικανοποιητική μια τιμή γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι. Ερμηνεύοντας τη στάση της Μόσχας, αναλυτές της αγοράς έχουν επισημάνει πως η ρωσική οικονομία έχει προσαρμοστεί στις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου. Παράλληλα, όμως, αυξάνοντας την παραγωγή της στα ύψη, η Ρωσία επωφελήθηκε εις το έπακρον από την επαναφορά του εμπάργκο κατά του Ιράν. Δεδομένης της παραδοσιακής συμμαχίας της με την Τεχεράνη, αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο το οποίο επεξεργάζεται για εγχώρια χρήση. Διαθέτει, έτσι, στο ακέραιο το δικό της ακριβό πετρέλαιο για εξαγωγές και επωφελείται οικονομικά. Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της WSJ, τα ιταλικά διυλιστήρια των Eni SpA και Saras SpA έχουν αντικαταστήσει το ιρανικό πετρέλαιο, αυξάνοντας τις αγορές τους από τη Ρωσία ιδιαίτερα σε πετρέλαιο Ουραλίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή