Τα στενά της Φλόριντα και η National Australia Bank

Τα στενά της Φλόριντα και η National Australia Bank

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολα η National Australia Bank θα μπορούσε να αντεπεξέλθει με δύο θυγατρικές εταιρείες τόσο προβληματικές όσο η εταιρεία εξυπηρέτησης στεγαστικών δανείων, HomeSide. Η ΝΑΒ χρειάστηκε να αναλάβει επιβάρυνση 450 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο, όταν η αντιστάθμιση κινδύνου έναντι της αξίας του ενεργητικού της εταιρείας αυτής, που εδρεύει στη Φλόριντα, απέτυχε. Ενα επιπλέον πλήγμα της τάξης του 1,75 δισ. δολαρίων, λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, ήταν σοβαρό. Η ΝΑΒ δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα νέας μείωσης της αξίας του ενεργητικού λόγω της κατάστασης στη Φλόριντα, κάτι τέτοιο όμως μπορεί να αντισταθμισθεί σύντομα με πώληση της HomeSide. Από χρηματοοικονομική άποψη, η πρόσφατη μείωση αξίας ενεργητικού σημαίνει ότι ο λόγος κεφαλαίων πρώτης ποιότητας (Tier 1) θα πέσει στο 6,1%. Αυτό αφαιρεί σε μεγάλο βαθμό την ασφαλιστική δικλίδα του πλεονάζοντος κεφαλαίου από τη φετινή πώληση της ΜichigaΝational.

Το χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα έχει δύο όψεις. Το πλεονάζον κεφάλαιο συνέβαλε σημαντικά στην καλή απόδοση της τιμής μετοχής της ΝΑΒ, το τελευταίο τετράμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση μεγάλης επαναγοράς μετοχών. Κάποιοι αναλυτές έχουν επίσης προεξοφλήσει εξαγορά για την τόνωση των τραπεζικών δραστηριοτήτων της ΝΑΒ στη Βρετανία: κάτι αμφίβολο, δεδομένης της αδύναμης αρχικής θέσης της ΝΑΒ στη χώρα αυτή και της έλλειψης ελκυστικών στόχων. Χωρίς περαιτέρω πτώση των τιμών μετοχών των βρετανικών τραπεζών, δύσκολα βλέπουμε εξαγορά που δεν θα αποδυνάμωνε την κερδοφορία της ΝΑΒ στη Βρετανία.

Από ψυχολογική άποψη, η ζημιά μπορεί να είναι ακόμα πιο σοβαρή, καθώς η δεύτερη επιβάρυνση αποδυναμώνει τους ισχυρισμούς της ΝΑΒ ότι μπορεί να διαχειρισθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα το δίκτυο διεθνούς ενεργητικού της. Ισως ο Φρανκ Σικούτο, δύο χρόνια στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ακόμα διερευνά κάποια από τα προβλήματα που του ανατέθηκαν. Ομως η εμπειρία της HomeSide θα πείσει τους επενδυτές να μην του παράσχουν τόσο πρόθυμα το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, αν προχωρήσει σε κάποια δαπανηρή εξαγορά στη Βρετανία.

Τράπεζα της Αγγλίας

Απαντες χαιρέτισαν τη μείωση επιτοκίων στην οποία προχώρησε τον περασμένο μήνα η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας: τα στοιχεία περί οικονομίας δικαιολογούσαν μια τέτοια κίνηση. Ομως, κατά τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, η επιτροπή μάλλον ελάχιστους λόγους θα έχει για να χαρεί. Στη βρετανική οικονομία των δύο ταχυτήτων, τόσο η πλευρά της ζήτησης όσο κι εκείνη της προσφοράς παρουσιάζουν στοιχεία προκαταρκτικά μεν, τα οποία ωστόσο ενέχουν πραγματικούς κινδύνους.

Κρίνοντας ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν, η υποτονική ανάπτυξη ήταν εκείνη που ώθησε την MPC να μειώσει τα επιτόκια τον Αύγουστο. Το έκανε για να προστατεύσει τον καταναλωτή, στον οποίο βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά για τη στήριξη της οικονομίας. Εκτοτε, έρευνα έδειξε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη φθίνει. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών, η απαισιοδοξία στον κλάδο μεταποίησης εξαπλώθηκε πλέον στον πολύ ευρύτερο κλάδο των υπηρεσιών. Εξωτερικά, ελάχιστη σταθερή βελτίωση παρουσιάζουν οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες. Στοιχεία των ΗΠΑ δείχνουν ότι η μεταποίηση μπορεί να έφθασε πλέον στο ναδίρ της και να αναμένεται κάποια ανάκαμψη, αλλά η υποτονικότητα των καταναλωτικών δαπανών τον Ιούλιο παρέμεινε χαμηλή. Στην Ευρώπη, τα στοιχεία περί προμηθειών και η έρευνα του Ινστιτούτου Ifo της Γερμανίας, την περασμένη εβδομάδα, παρέσχαν κάποιους λόγους αισιοδοξίας. Παρ’ όλα αυτά, όπως φαίνεται, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μειώνει τα επιτόκια χωρίς ικανούς λόγους. Αλλωστε, τα στοιχεία περί βρετανικού ΑΕΠ έδειξαν ότι μεγάλο μέρος της αποδυνάμωσης της παραγωγής οφείλεται στις προσπάθειες μείωσης των αποθεμάτων. Η τελική ζήτηση δεν έδειξε να επιβραδύνεται κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ο προσωπικός δανεισμός σημείωσε ρεκόρ τον Ιούλιο. Η μείωση της ανεργίας μπορεί να εξελίσσεται αργά, αλλά οι κενές θέσεις εκτοξεύθηκαν στα ύψη τον Ιούλιο. Αυτό δύσκολα συνάδει με την επιχειρηματική απαισιοδοξία. Οι ανάμικτες ενδείξεις δίνουν το περιθώριο στην MPC να τηρήσει στάση αναμονής. Ομως η καταναλωτική εμπιστοσύνη μπορεί σύντομα να παράσχει ικανούς λόγους χαλάρωσης της πολιτικής, και δη σύντομα.

Repsol ΥΡF

Τους τελευταίους 18 μήνες, πολλές πετρελαϊκές εταιρείες επενδύθηκαν τη λάμψη του «μαύρου χρυσού». Η Repsol YPF βρέθηκε ώς τους αστραγάλους στην πίσσα. Φέτος, τα οικονομικά προβλήματα της Αργεντινής συνέβαλαν ώστε η εταιρεία να παρουσιάσει χαμηλότερες επιδόσεις έναντι των ευρωπαϊκών συναδέλφων της από τον Μάιο. Τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις, αλλά η μείωση του χρέους πέρασε απαρατήρητη. Η Moody’s προετοιμάζεται για υποβάθμιση. Δύσκολα μια πετρελαϊκή εταιρεία προχωρεί σε επένδυση αν δεν μπορεί να μετατρέψει την παρατεταμένη σταθερότητα των τιμών του προϊόντος της σε πραγματική μείωση χρέους.

Μarconi. Και νέα μείωση εσόδων ανακοίνωσε η βρετανική Marconi, ταυτοχρόνως προανήγγειλε περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας ακόμη. Στις «απώλειες» και ο διευθύνων σύμβουλος Τζορτζ Σίμπσον.

Στόχος η ανάπτυξη-σταθερότητα και η συγκράτηση του πληθωρισμού

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή