Χαμηλώνει τους τόνους το Eurogroup για την Ιταλία

Χαμηλώνει τους τόνους το Eurogroup για την Ιταλία

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Eurogroup αποδέχθηκε τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους εθνικούς προϋπολογισμούς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Ιταλίας, όπως ανακοίνωσαν το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa και το πρακτορείο Bloomberg. Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Ιταλίας – Κομισιόν. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού παραβαίνει κατάφωρα τους ευρωπαϊκούς κανόνες, εξ ου και θα εκκινήσει τη διαδικασία κυρώσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με το Ansa, τα συμπεράσματα από το Eurogroup, που αναμένονταν αργά χθες τη νύχτα, δεν περιλαμβάνουν αναφορά στην τιμωρητική διαδικασία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι τόνοι από την πλευρά της Ρώμης αλλά και των Βρυξελλών έχουν χαμηλώσει έως ένα βαθμό. Προσερχόμενος στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών, ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών θεμάτων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε: «Το Σαββατοκύριακο στη σύνοδο του G20 συζητήσαμε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία. Η προσέγγισή τους είναι διαφορετική και ο διάλογος μπορεί να μειώσει τη μεταξύ μας απόσταση». Εντούτοις, ο Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε να προσθέσει ότι «χρειάζεται να προετοιμαστούμε, ώστε να τεθεί σε ισχύ η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος». Βέβαια, αν και μία τέτοια διαδικασία μπορεί να οδηγήσει και σε πρόστιμα εις βάρος της Ιταλίας, «δεν σημαίνει ότι στο τέλος θα ληφθούν αυτές οι αποφάσεις», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην ιταλική εφημερίδα Il Μessaggero, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ετοιμάζεται να προτείνει στις Βρυξέλλες δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 1,9% -2% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο θα αποδεχθούν οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησής του Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι. Επιπλέον, η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Κόντε θα είναι αυτός ο οποίος θα διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες και όχι ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία. Κατά την ιταλική κυβέρνηση, ο προϋπολογισμός με τις αυξημένες δαπάνες θα τόνωνε την απασχόληση και την ανάπτυξη. Πάντως, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η Ιταλία διατρέχει τον κίνδυνο ύφεσης το 2019, κάτι το οποίο ενδεχομένως να υποχρεώσει την κυβέρνηση να αλλάξει την οικονομική της πολιτική.

Καθ’ οδόν προς το χθεσινό Eurogroup είχαν σύντομη συνομιλία ο κ. Τρία και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Bάλντις Ντομπρόβσκις. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένει συγκεκριμένες κινήσεις από την ιταλική κυβέρνηση», δήλωσε ο τελευταίος. «Ο τόνος της συζήτησης έχει αλλάξει προς το καλύτερο και υπάρχει συνεργασία με τις ιταλικές αρχές, αλλά είναι απαραίτητο να γίνει ουσιαστική προσαρμογή στον προϋπολογισμό. Η μπάλα είναι τώρα στο ιταλικό γήπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η Ρώμη υπέβαλε στις Βρυξέλλες προϋπολογισμό με πρόβλεψη για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, προξενώντας έντονες αντιδράσεις και δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί πιέσεις για να το μειώσει. Αφότου η Κομισιόν απέρριψε τον προϋπολογισμό, αναθεώρησε τη στάση της και έκανε λόγο για προσαρμογή του ελλείμματος κάτω από το 2,4%.

Νέες αρμοδιότητες σε ESM

Νέες αρμοδιότητες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αναμενόταν χθες να δοθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ουσιαστικά, όμως, οι σημαντικές αποφάσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και ένα σχήμα εγγύησης καταθέσεων παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες, επειδή δεν επετεύχθη συμφωνία. Αυτές οι φιλόδοξες προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσαν μεγάλες αντιπαραθέσεις, οπότε θα επανεξεταστούν τον Ιούνιο του 2019. Ο κ. Μακρόν είχε προτείνει έναν προϋπολογισμό χρηματοδοτούμενο από εθνικές εισφορές και φόρους, ώστε να λειτουργήσει σταθεροποιητικά, εάν ξεσπάσει κρίση. Πάντως, υπήρξε συναίνεση στο να μπορεί ο ESM να χορηγεί δάνεια για τη ρευστοποίηση τραπεζών στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών, εάν εξαντληθούν οι πόροι του. Τυπικά, αυτό θα καταστεί δυνατόν από το 2024. Ωστόσο, εάν η επικείμενη έκθεση του 2020 για τους κινδύνους κατάρρευσης των ευρωπαϊκών τραπεζών δείξει πως αυτοί μειώθηκαν, τα χρήματα προς το Ταμείο Εξυγίανσης θα δοθούν νωρίτερα. Επιπροσθέτως, ο ESM θα μπορεί να χορηγεί δάνεια σε χώρες της Ευρωζώνης με ισχυρή οικονομική πολιτική, οι οποίες πλήττονται από εξωγενή κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή