Στα 62,77 δολάρια το βαρέλι έπεσε ο «μαύρος χρυσός»

Στα 62,77 δολάρια το βαρέλι έπεσε ο «μαύρος χρυσός»

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση διακόπηκε έπειτα από δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας Χαλίντ αλ Φαλίχ. Η τιμή του Brent στο Λονδίνο είχε ανέλθει στα 63,58 δολάρια το βαρέλι και κατόπιν έπεσε στα 62,77 δολάρια το βαρέλι. Ο Χαλίντ αλ Φαλίχ τόνισε πως ακόμα είναι πολύ νωρίς να προβλεφθεί εάν τελικά ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του θα ομονοήσουν σε μείωση παραγωγής, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης. Η χώρα είχε συγκατανεύσει κατ’ αρχήν σε μειώσεις, αλλά διατηρεί ορισμένες ενστάσεις, όπως συμπλήρωσε ο κ. Αλ Φαλίχ. Σύμφωνα με τέσσερις πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, οι περικοπές θα φθάνουν τουλάχιστον το 1,3 εκατομμύριο βαρέλια σε ημερήσια βάση.

Η σύνοδος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και των λοιπών μη μελών του ΟΠΕΚ πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη στη Βιέννη. Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος τόνισε ότι ακόμα είναι ασαφής η κλίμακα των περικοπών. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες υπήρξε συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου του G20 μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Μπουένος Αϊρες. Ο κ. Πούτιν δήλωσε τότε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συνδράμει στη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.

Παράλληλα όμως η Σαουδική Αραβία, η οποία θεωρείται τυπικά η ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ, δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ. Ο Τραμπ ζητεί από τη χώρα να συνδράμει την αμερικανική οικονομία, συντείνοντας στη μείωση των τιμών του πετρελαίου. Σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ, οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι δύσκολες. «Οι Σαουδάραβες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου. Αλλά εάν η Μόσχα αρνηθεί να συμμετάσχει, τότε ούτε ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σε ελάττωση της παραγωγής», προσέθεσαν άλλοι κύκλοι του οργανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή