ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στόχος χάκερ χιλιάδες στελέχη τραπεζών

Στόχος χάκερ χιλιάδες στελέχη τραπεζών

Στο στόχαστρο εγκληματικής κυβερνοεπίθεσης βρέθηκαν περισσότεροι από 35.000 γενικοί οικονομικοί διευθυντές (CFO) και 15.000 υπάλληλοι λογιστηρίων διεθνών τραπεζών σε 82 χώρες.

Μία ομάδα χάκερ, που έγινε γνωστή με το όνομα London Blue και είχε έδρα τη Νιγηρία, υπεξαίρεσε τα στοιχεία τους και τους βομβάρδιζε με επείγοντος χαρακτήρα μηνύματα. Μέσα από αυτά οι χάκερ ζητούσαν χρήματα από τους γενικούς οικονομικούς διευθυντές των τραπεζών.

Μάλιστα, για να μην εντοπιστούν ως επικίνδυνοι από τα συστήματα προστασίας του λογισμικού, χρησιμοποιούσαν επωνυμίες αναγνωρίσιμες από τους διευθυντές.

Κάθε ένα τέτοιο αίτημα αφορούσε ποσόν της τάξεως των 35.000 δολαρίων, τα οποία μεταφέρονταν σε ψευδεπίγραφο λογαριασμό. Σύμφωνα με στοιχεία του FBI, οι χάκερ ζημίωσαν τις τράπεζες κατά 12 δισ. δολ. την τελευταία πενταετία. Η Νιγηρία αποτελούσε κόμβο κυβερνοεπιθέσεων, ακόμα και όταν το Διαδίκτυο δεν είχε παρά περιορισμένη χρήση. Το δίκτυο London Blue λειτουργούσε ως σύγχρονη επιχείρηση και τα μέλη του είχαν συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε «τμήματα» όπως εκείνο των πωλήσεων, του ανθρώπινου δυναμικού κ.λπ. Οι δραστηριότητες αυτές συνδέονται άμεσα με την κεντρική λειτουργία υπεξαίρεσης δεδομένων και εγκληματικών πράξεων.
Τα ηλεκτρoνικά μηνύματα του London Blue δεν περιείχαν ύποπτους «ιούς» και δεν θεωρούνταν επικίνδυνα.