H Thomas Cook απειλείται με χρεοκοπία, λόγω… καύσωνα

H Thomas Cook απειλείται με χρεοκοπία, λόγω… καύσωνα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 60% υποχώρησε η μετοχή της Thomas Cook Group σε μία εβδομάδα ύστερα από νέα προειδοποίηση για πτώση της ετήσιας κερδοφορίας μέσα σε λίγους μήνες και την αναστολή καταβολής μερίσματος. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά τις μετοχές και τα ομόλογα του 177ετούς βρετανικού ταξιδιωτικού ομίλου. Το κόστος ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας στα πενταετή συμβόλαια του ομίλου εκτοξεύθηκε χθες κατά 73 μονάδες βάσης, από τη Δευτέρα, στο ρεκόρ των 1.072 μ.β. Αυτό σημαίνει πως οι αγορές εικάζουν πως υπάρχουν 60% πιθανότητες να χρεοκοπήσει ο ισχυρότερος ταξιδιωτικός όμιλος μετά την κορυφαία TUI.

Ο καύσωνας στην κεντρική και βόρια Ευρώπη τη θερινή περίοδο προκάλεσε μεγάλη πτώση των κρατήσεων «τελευταίας στιγμής» και ραγδαία υποχώρηση των τιμών στα ταξιδιωτικά πακέτα. Η χαμηλή ζήτηση για ταξίδια, λόγω του καύσωνα το καλοκαίρι αλλά και του ήπιου χειμώνα στην Ευρώπη, αναμένεται να οδηγήσει σε συνολική πτώση των κρατήσεων κατά 3% το 2018, αφήνοντας τη Thomas Cook αδύναμη για να αντεπεξέλθει στην τεράστια αύξηση των χρεών της. Παράλληλα, σύμφωνα με αναλυτές ο όμιλος έχει υψηλότατο λειτουργικό κόστος, καθώς στην εποχή που όλοι κλείνουν πακέτα διακοπών online, η Thomas Cook επιμένει να διατηρεί ευρύτατο δίκτυο φυσικών καταστημάτων.

Από τις αρχές του έτους, τα ομολογιακά χρέη του ομίλου εκτοξεύθηκαν από τα 40 εκατ. στα 389 εκατ. στερλίνες, τα οποία πρέπει να καλυφθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Μάλιστα, η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου διολίσθησε χθες στα 363 εκατ. στερλίνες εν μέσω της συνεδρίασης στο Λονδίνο, δηλαδή κινήθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από τα χρέη του. Αρνητικό ρόλο διαδραμάτισε, επίσης, σύσταση της γερμανικής τράπεζας Berenberg Bank για την άντληση 400 εκατ. στερλινών από την Thomas Cook ώστε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και τη μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή από τις 65 πένες στις 12 πένες.

Στόχος της Thomas Cook είναι να επεκτείνει τον στόλο αεροσκαφών και τις αλυσίδες ξενοδοχείων της στο πλαίσιο ενός υπερφιλόδοξου σχεδίου, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg. Τον Μάρτιο του 2018, παραδείγματος χάριν, η Thomas Cook ανακοίνωσε τη δημιουργία του Thomas Cook Hotel Investments (TCHI) σε συνεργασία με την ελβετική LMEY Investments,  αντλώντας κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των ξενοδοχειακών μονάδων στην Ισπανία και την Ελλάδα. Στην Ελλάδα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει χρηματοδοτήσει την TCHI με 40 εκατ. ευρώ. Μεγάλη ήταν, επίσης, η επέκταση του στόλου αεροσκαφών χωρίς να έχει υπολογίσει σωστά τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών στον τζίρο της.

Για το οικονομικό έτος που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 και έληξε τον Σεπτέμβριο, φέτος, η Thomas Cook ανακοίνωσε ζημίες μετά φόρων 163 εκατ. από κέρδη 9 εκατ. στερλινών έναν χρόνο πριν. Η μεγάλη πτώση των τιμών στις κρατήσεις του καλοκαιριού και των ταξιδιωτικών πακέτων για τις χειμερινές διακοπές οδήγησε σε πτώση των λειτουργικών κερδών κατά 23% στα 250 εκατ. στερλίνες.

Η εξασθένηση της κερδοφορίας της Thomas Cook συμβαίνει σε μια εποχή που έχει καλλιεργηθεί κλίμα αβεβαιότητας για την πορεία της ευρύτερης οικονομίας στη Βρετανία λόγω του Brexit. Η δραματική πτώση της μετοχής της Thomas Cook στις 22,72 πένες πιθανότατα να οδηγήσει στην «αποβολή» της από τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 250 στο Λονδίνο.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως ο ισχυρότερος όμιλος TUI βρίσκεται σε καλύτερη θέση διότι κατάφερε να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές του και να μην εξαρτάται κυρίως από την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου για τα έσοδά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή