Ιταλία: Ετοιμος για μικρές τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό δηλώνει ο Κόντε

Ιταλία: Ετοιμος για μικρές τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό δηλώνει ο Κόντε

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιταλία θα μπορούσε να κάνει ορισμένες τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό του 2019, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θιγούν δραστικά το πρόγραμμα για ενίσχυση των φτωχών και η μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, δήλωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση συνεργασίας θα υποβάλει αναθεωρημένο προϋπολογισμό μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, διαβεβαίωσε χθες ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι, αναπληρωτής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου. Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Κόντε είπε ότι θα μπορούσαν να γίνουν μικρές αλλαγές στον προϋπολογισμό, συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί ήπιους τόνους, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως μικρές αλλαγές δεν θα ικανοποιήσουν τις Βρυξέλλες. Ο δε Τζορτζέτι δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση αναμένεται να περικόψει τις δημοσιονομικές δαπάνες του 2019 κατά 4 δισ. ευρώ, περιορίζοντας αντίστοιχα το πρόγραμμα ενίσχυσης των πτωχών και τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.

Η αναθεώρηση του ιταλικού προϋπολογισμού επείγει, καθώς η παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή πειθαρχικών ποινών και προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία δεν πρόκειται να μειώσει το χρέος της χώρας. «Η διαδικασία παραβίασης βλάπτει τη χώρα. Ιταλία και Ευρώπη οφείλουν να κάνουν τα πάντα για να την αποφύγουν», τόνισε χθες ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι στο Radio 24, ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός της Λέγκας του Βορρά, διέψευσε επίσης τις φήμες περί παραίτησης του Τζοβάνι Τρία, Ιταλού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έχει καίρια θέση στις συζητήσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.

Η περικοπή των δύο προγραμμάτων, που αποτελούν τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις της Λέγκας και του Κινήματος 5 Αστέρων, θεωρείται από τη Ρώμη μεγάλη υποχώρηση και δεν είναι βέβαιο κατά πόσο είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει περισσότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο ιταλικός Τύπος τις προηγούμενες ημέρες, η Ρώμη αναμένεται να προτείνει δημοσιονομικό έλλειμμα τάξης 1,9% έως 2% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μείωση του ελλείμματος στο 0,8 %.

Η κυβέρνηση συνεργασίας επαναλαμβάνει συνεχώς την πρόθεσή της να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και αρνείται να επιβάλει νέους φόρους. Οι ήπιοι τόνοι που έχει υιοθετήσει τις τελευταίες ημέρες η Ρώμη μειώνουν τις ανησυχίες ανάμεσα στους επενδυτές. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε χθες κατά 8 μονάδες βάσης, στο 3,073%. Πολλοί Ιταλοί, ιδίως κάτοικοι της βόρειας Ιταλίας, εξαιτίας των σχέσεων με την Ε.Ε. προβαίνουν στη μεταφορά των χρημάτων τους σε ελβετικές τράπεζες, τις οποίες θεωρούν πιο ασφαλείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή