Το δικό της έξυπνο κινητό τηλέφωνο παρουσίασε η Yandex

Το δικό της έξυπνο κινητό τηλέφωνο παρουσίασε η Yandex

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική τεχνολογική εταιρεία Yandex παρουσίασε χθες στη Μόσχα το πρώτο της έξυπνο κινητό τηλέφωνο, ελπίζοντας με την πρωτοβουλία αυτή να εκμεταλλευτεί την κυρίαρχη θέση της στους τομείς των εφαρμογών για κινητά και παροχής υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου. Παράλληλα θέλει να ενισχύσει τη θέση της έναντι διεθνών ανταγωνιστών όπως η κινεζική Alibaba και η αμερικανική Amazon.

Η Yandex, εταιρεία εισηγμένη στο Nasdaq που διαθέτει την πιο δημοφιλή μηχανή αναζήτησης στη Ρωσία και την πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο, ελπίζει πως με το Yandex.Phone θα καταφέρει να «δέσει» τους χρήστες στη σουίτα εφαρμογών που προσφέρει. Πρόκειται για εφαρμογές ειδικά αναπτυγμένες για τη ρωσική αγορά, που προσφέρουν από υπηρεσίες ντελίβερι φαγητού και κλήση ταξί μέχρι ηλεκτρονική αγορά προϊόντων και πλατφόρμα μετάδοσης μουσικής. Ο ανταγωνισμός εντείνεται στη ρωσική αγορά ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικού εμπορίου, με τις εταιρείες να συγκρούονται σκληρά για να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς. Η Yandex έχει συνασπιστεί με τη ρωσική τράπεζα Sberbank στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις Alibaba και Amazon. «Φτιάξαμε το Yandex.Phone ώστε να προσφέρουμε στους Ρώσους χρήστες ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο εξοπλισμένο με εργαλεία ειδικά σχεδιασμένα για την τοπική αγορά, που θα τους βοηθήσει να ακολουθούν τις καθημερινές τους συνήθειες […] και τις πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενες εφαρμογές της Yandex», δήλωσε σύμφωνα με τους Financial Times ο Φεντόρ Γέζοφ, αντιπρόεδρος της εταιρείας.

Η νέα συσκευή θα πωλείται από σήμερα στην τιμή των 17.990 ρουβλίων (270 δολάρια), δηλαδή θα είναι σημαντικά φθηνότερη από αντίστοιχα κινητά τηλέφωνα που προσφέρουν οι Samsung και Apple. To Yandex.Phone θα βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα Android 8,1, θα έχει επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 630 και οθόνη πλήρους υψηλής ανάλυσης με διαγώνιο 5,65 ίντσες, αισθητήρα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, δύο κάμερες 12 και 5 megapixel στο πίσω μέρος και μία κάμερα 5 megapixel στο εμπρός. Η νοτιοκορεατική εταιρεία και η κινεζική Huawei διαγκωνίζονται για την πρώτη θέση στη ρωσική αγορά κινητών τηλεφώνων έχοντας (αθροιστικά) μερίδιο αγοράς γύρω στο 50%, με την Apple στην τρίτη θέση, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας IDC.

Ωστόσο η προσπάθεια της Yandex δεν θα είναι εύκολη, καθώς η ιστορία ιντερνετικών εταιρειών που προσπαθούν να αναπτύξουν και συσκευές δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη. Σύμφωνα με τους FT, η Facebook είχε προσπαθήσει πριν από οκτώ χρόνια να αναπτύξει δικό της κινητό τηλέφωνο αλλά τελικά δεν το παρουσίασε ποτέ στην αγορά. Στη συνέχεια είχε προσπαθήσει να αναπτύξει ένα «κινητό Facebook» βασισμένο στο Android, αλλά και αυτή η προσπάθεια δεν οδήγησε πουθενά. Ακόμη και η Google, της οποίας το λειτουργικό σύστημα Android κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά, έχει δυσκολευτεί να πουλήσει σε μεγάλο αριθμό το κινητό της τηλέφωνο ονόματι Pixel, το οποίο βρίσκεται πλέον στην τρίτη γενιά του. Στην Κίνα, οι εταιρείες Tencent και Baidu είχαν προσπαθήσει να αναπτύξουν το δικό τους λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα, αλλά τελικά το εγκατέλειψαν ύστερα από λίγα χρόνια, όταν διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν το Android. Σε κάθε περίπτωση η Yandex ελπίζει ότι το κινητό της τηλέφωνο θα ενισχύσει τη ζήτηση όχι μόνο για τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους χρήστες κινητών τηλεφώνων και του Διαδικτύου, αλλά και ότι θα κάνει και πιο δημοφιλή την ψηφιακή προσωπική βοηθό ονόματι Alice, που έχει αναπτύξει η εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή