Σχέδιο ευρωπαϊκής απεξάρτησης από τα… πετροδολάρια

Σχέδιο ευρωπαϊκής απεξάρτησης από τα… πετροδολάρια

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην προσπάθεια το ευρώ να αποκτήσει έναν πιο διεθνή ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και να ανταγωνιστεί σκληρά το δολάριο στις αγορές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες το σχέδιό της ώστε να αυξηθεί η χρήση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος σε «στρατηγικούς τομείς» όπως η ενέργεια. Στόχος είναι η πρόταση της Επιτροπής να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, που θα έχει θέματα σχετικά με το ευρώ και την εμβάθυνση της Ευρωζώνης.

Σε μία χρονική στιγμή που οι σχέσεις E.E. – ΗΠΑ διέρχονται κρίση, τα σχέδια που παρουσιάστηκαν χθες έχουν σκοπό να ανταγωνιστούν πιο δυνατά τον πανίσχυρο ρόλο του αμερικανικού δολαρίου, που εκτός από οικονομική δύναμη δίνει στην Ουάσιγκτον και επιπλέον επιρροή στις διεθνείς της σχέσεις.

«Εχει έρθει η ώρα για το ευρώ να αναπτύξει περαιτέρω τον παγκόσμιο ρόλο του. Το ευρώ πρέπει να αντικατοπτρίζει το πολιτικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό βάρος της Ευρωζώνης», δήλωσε χθες κατά την παρουσίαση των ευρωπαϊκών σχεδίων για το ευρωπαϊκό νόμισμα ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η ενέργεια

Ο βασικός τομέας για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να πιέσει τα κράτη-μέλη να χρησιμοποιούν περισσότερο το ευρώ είναι οι διεθνείς συμφωνίες και συναλλαγές στον τομέα της ενέργειας. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας παγκοσμίως με μέσο κόστος εισαγωγών 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή πάνω από 80% της εισαγωγής ενέργειας πληρώνεται σε δολάρια. Η ενδυνάμωση του ρόλου του ευρώ στον τομέα των ενεργειακών επενδύσεων και του εμπορίου θα συμβάλει στη μείωση των κινδύνων όσον αφορά τον εφοδιασμό και στην προώθηση της αυτονομίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων», σημείωσε ο επίτροπος για την Κλιματική Δράση και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Οπως αναφέρει, η εν λόγω πρόταση στοχεύει να εξασφαλίσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις «μεγαλύτερη αυτονομία και ιδία χρηματοδότηση με μειωμένη έκθεση σε νομικές ενέργειες εκ μέρους δικαιοδοσιών τρίτων χωρών».

Συγχρόνως με την ενίσχυση του ρόλου του ευρώ στην παγκόσμια οικονομία, το ευρωπαϊκό νόμισμα θα είναι λιγότερο ευάλωτο σε οποιαδήποτε οικονομική κρίση προκύψει στις ΗΠΑ. Επίσης σε περίπτωση που προκύψει μία άλλη κρίση εκτός Ευρώπης, το ευρώ θα μπορούσε να είναι το νόμισμα που θα χρησιμοποιείται στις αγορές συναλλάγματος αντί για το δολάριο.

Η πρόταση της Επιτροπής αντανακλά και την πρόσφατη ανησυχία κρατών-μελών όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που βρίσκονται εκτεθειμένες στις απρόβλεπτες κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί. Συγκεκριμένα, η απόφαση των ΗΠΑ να επαναφέρουν κυρώσεις προς το Ιράν δημιούργησε προβλήματα σε μία σειρά από κράτη-μέλη που έχουν στενές οικονομικές σχέσεις με τη χώρα και συναλλάσσονται σε δολάρια. «Μια ευρύτερη χρήση του ευρώ στην παγκόσμια οικονομία θα προστατέψει περισσότερο τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις έναντι των εξωτερικών κλυδωνισμών και καθιστά πιο ανθεκτικό το διεθνές χρηματοπιστωτικό και νομισματικό σύστημα», σημείωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Ευρωπαϊκή αυτονομία

Για αυτόν τον λόγο οι αξιωματούχοι της Επιτροπής τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εμβάθυνση της Ευρωζώνης, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης άμεσα αλλά και την ενίσχυση των μηχανισμών που θα προστατέψουν το κοινό νόμισμα από μία μελλοντική κρίση. Αυτό δεν είναι μόνο «για την προώθηση της ανάπτυξης και της σταθερότητας στο εσωτερικό της Ενωσης, αλλά και επειδή συνιστά σημαντικό έργο για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής αυτονομίας μας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο», δήλωσε χθες ο κ. Μοσκοβισί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή