Λάθος μαθητευόμενου θα κοστίσει στην Google έως και 10 εκατ. δολάρια

Λάθος μαθητευόμενου θα κοστίσει στην Google έως και 10 εκατ. δολάρια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα λάθος  μαθητευόμενου υπαλλήλου της Google εκτιμάται πως θα κοστίσει στην εταιρεία πιθανώς και 10 εκατ. δολάρια. Και αυτό γιατί πάτησε απλώς λάθος κουμπί κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής συνεδρίας και εμφανίστηκε ένα άδειο κίτρινο παραλληλόγραμμο στην οθόνη χιλιάδων ιστοσελίδων και εφαρμογών, που και εκεί τυπικά μπαίνει διαφημιστικό περιεχόμενο. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες μάθαιναν πώς να χρησιμοποιούν το ενδοεταιρικό σύστημα τοποθέτησης διαφημίσεων, εξ ου και προέκυψε το σφάλμα. Δηλαδή ο υπάλληλος έκανε ένα κλασικό λάθος σε μια κατά τα άλλα πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Αβλεψία

Το κενό παραλληλόγραμμο τοποθετήθηκε μέσω του συστήματος προγραμματισμού AdX της Google και ήταν ορατό επί 45 λεπτά σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία. Μεταδόθηκε και μέσω διαφημιστικών πλατφορμών τρίτων, αλλά όχι όλων των διαθέσιμων πλατφορμών αυτού του είδους, και συνεπώς δεν έφθασε σε ακόμα περισσότερους αποδέκτες. Οπως αναφέρει το BBC, το εκπαιδευόμενο άτομο πήγε λίγο πιο πέρα από όσο έπρεπε, και μάλιστα επί 45 λεπτά, δηλαδή «μια ολόκληρη ζωή» για τη συγκεκριμένη διαδικασία, και δεν το αντιλήφθηκε η εταιρεία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο εκπαιδευόμενος έκανε κατά λάθος δημοπρασία για διαφημιστικό χώρο σε δεκαπλάσια τιμή (άνω των 25 δολαρίων) από τη συνηθισμένη των 2-4 δολαρίων. Σε δήλωσή της η Google διευκρίνισε ότι, αμέσως μόλις έγινε αντιληπτό το αθώο λάθος, έσπευσε να διακόψει την υποτιθέμενη «διαφημιστική δημοπρασία». Επιπλέον, προσέθεσε ότι θα καταβάλει όποια αποζημίωση χρειαστεί σε όσους θεώρησαν πως επρόκειτο για συμβατική δημοπρασία και υπέβαλαν προσφορές. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, εκείνο το οποίο έγινε φανερό από το «ατύχημα» ήταν ότι το σύστημα του αμερικανικού κολοσσού υψηλής τεχνολογίας έχει σοβαρά κενά. Εξ ου και ανέφερε και η ίδια η Google ότι θα ενισχύσει το σύστημα ελέγχου της.

Οπως επισημαίνουν σε άρθρο τους οι Financial Times, το ατυχές συμβάν και η αδυναμία της Google να το αποτρέψει είναι μελανό της σημείο. Ειδικά, εάν σκεφθεί κανείς πως είναι μια εταιρεία με ηγετικό ρόλο στη διαδικτυακή τοποθέτηση διαφημίσεων και στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τους σκοπούς αυτούς. Επιπλέον, πάλι σύμφωνα με τους FT, το λάθος πάτημα του κουμπιού για τη μαζική δημοπρασία, που συνέβη στην Google, είναι κάτι σύνηθες στις συναλλαγές της Γουόλ Στριτ – τώρα φαίνεται πως είναι εξίσου εκτεθειμένες σε τέτοια λάθη και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διαφήμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή