Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά η κυβέρνηση της Ιταλίας

Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά η κυβέρνηση της Ιταλίας

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας ζήτησε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο για να προχωρήσει στην ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019, που έχει φέρει τη χώρα σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες. Αν και δεν έχει ορισθεί επισήμως ημερομηνία, η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στην Κάτω Βουλή, όπου ο συνασπισμός Ντι Μάιο – Σαλβίνι έχει την πλειοψηφία. Ο επίμαχος προϋπολογισμός θα μπορεί και πάλι να τροποποιηθεί μετά το πράσινο φως της Κάτω Βουλής, αλλά η τελική εκδοχή του πρέπει να πάρει την έγκριση και των δύο σωμάτων του ιταλικού Κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ, επικρατεί διχογνωμία στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης, με τους κυβερνητικούς εταίρους να προσπαθούν να αποφασίσουν ποιες προεκλογικές υποσχέσεις θα περιορίσουν ώστε να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα που απαιτεί η Ε.Ε. Η Λέγκα του Βορρά είχε υποσχεθεί μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και το Κίνημα 5 Αστέρων την υιοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους φτωχούς. Οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Σαλβίνι και Ντι Μάιο, βλέπουν το δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 2% σαν γραμμή Μαζινό, όπως εύστοχα το χαρακτήρισε η ιταλική εφημερίδα la Repubblica αναφερόμενη στα γαλλικά οχυρά που χτίστηκαν τη δεκαετία του 1930. Η Ευρωπαϊκή Ενωση διέψευσε χθες ότι είχε προγραμματιστεί συνάντηση την Τρίτη μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, αλλά προσέθεσε πως οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται σε τηλεφωνική επαφή.

Η Λέγκα θέτει ως όριο δημοσιονομικό έλλειμμα 2,2% του ΑΕΠ και αρνείται να υποχωρήσει περισσότερο, ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων δέχεται τη μείωση του ελλείμματος έως 2,1% του ΑΕΠ, από 2,4% που προβλέπει ο προϋπολογισμός που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, η Ρώμη ενδεχομένως να συμφωνήσει σε έλλειμμα ύψους 1,9%-2% του ΑΕΠ. Στέλεχος της Λέγκας σχολίασε στο Reuters πως εάν ο στόχος τεθεί χαμηλότερα από 2,2%, θα είναι «ένα οικονομικό και πολιτικό λάθος», επειδή η Ρώμη θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να διατηρήσει την πτωτική τάση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά τα επόμενα χρόνια.

Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δήλωσε χθες πως η εφαρμογή των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, η κύρια προεκλογική του υπόσχεση, δεν πρόκειται να καθυστερήσει και αναμένεται μέσα στους πρώτους μήνες του 2019. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε απορρίψει τον ιταλικό προϋπολογισμό ως ασύμβατο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί μείωσης του δημοσίου χρέους. Εκτιμά, άλλωστε, πως το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2019 και όχι στο 2,4%. Σύμφωνα με το Reuters, η Ε.Ε. αναμένεται να αντιμετωπίσει την Ιταλία με μεγαλύτερη επιείκεια, καθώς η Γαλλία είναι πιθανό να ξεπεράσει το έλλειμμα το 2019, μετά τις εξελίξεις όσον αφορά τις τιμές των καυσίμων. Υστερα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων και υπό την απειλή των κυρώσεων από την Ε.Ε., η Ρώμη έχει υιοθετήσει πιο ήπια στάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή