Κατεβάζουν ταχύτητα οι οικονομίες της Ευρωζώνης

Κατεβάζουν ταχύτητα οι οικονομίες της Ευρωζώνης

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε το γεγονός πως η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο μόλις κατά 1,6% σε ετήσια βάση. Σε τριμηνιαία βάση η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 0,4%. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί στην Ευρωζώνη από το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ενώ ανησυχητική είναι και η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της απασχόλησης.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της υποχώρησης της παραγωγής αυτοκινήτων αλλά και λόγω των εμπορικών τριβών που έπληξαν τις εξαγωγές. Και η ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, ενώ την ομάδα των οικονομιών που συρρικνώθηκαν το τρίτο τρίμηνο συμπληρώνει η Σουηδία (-0,2% σε τριμηνιαία βάση) και η Λιθουανία (-0,3%). Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,4%, η ελληνική με 1%, η κυπριακή με ρυθμό 0,8%, η ισπανική αναπτύχθηκε κατά 0,6%, η ολλανδική κατά 0,2% και η αυστριακή οικονομία με ρυθμό 0,3%. Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης (σε τριμηνιαία βάση) καταγράφηκαν σε Μάλτα (3,6%), Ρουμανία (1,9%), Λετονία και Πολωνία (1,7% και για τις δύο).

Την ίδια χρονική περίοδο η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,9% και με ετήσιο ρυθμό 3%. Ο ρυθμός μεταβολής της απασχόλησης στην Ευρωζώνη ήταν μόλις 0,2% σε τριμηνιαία βάση, ενώ το δεύτερο τρίμηνο του 2018 είχε καταγραφεί στο 0,4%. Στην Ευρωζώνη η κατανάλωση των νοικοκυριών επιβραδύνθηκε στο 0,1% από 0,2% το δεύτερο τρίμηνο. Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα των επενδύσεων, οι οποίες αυξήθηκαν με ρυθμό 0,2% το τρίτο τρίμηνο, ενώ το δεύτερο είχαν αυξηθεί κατά 1,5%. Οι εξαγωγές των κρατών-μελών της Ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο (σε σύγκριση με το προηγούμενο), ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή