Αυστηρά έως 1η Μαρτίου οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με Κίνα, λέει η Ουάσιγκτον

Αυστηρά έως 1η Μαρτίου οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με Κίνα, λέει η Ουάσιγκτον

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι την 1η Μαρτίου θα διαρκέσει η διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που θα πρέπει έως τότε να έχουν καταλήξει σε συμφωνία ώστε να αποφευχθεί η επιβολή νέων δασμών. Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβη χθες ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται περί «σκληρής» και αμετάκλητης προθεσμίας. Εν ολίγοις η απόφαση που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του στο περιθώριο του G20 αφορά αυστηρώς διάστημα 90 ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτών των 90 ημερών δεν θα επιβληθούν δασμοί στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, προκειμένου να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία για συνεννόηση ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον.

Εχοντας αποκλείσει έτσι κάθε φημολογούμενη περαιτέρω παράταση της διμερούς διαπραγμάτευσης, ο κ. Λάιτχαϊζερ επιχείρησε να καθησυχάσει τους επενδυτές πως, «αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία που θα διασφαλίσει την προστασία της αμερικανικής τεχνολογίας και θα προσφέρει στις ΗΠΑ αυξημένη πρόσβαση στην αγορά, ο πρόεδρος θέλει να τη συνάψουμε». Εσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ξανά πως σε αντίθεση περίπτωση «θα επιβληθούν δασμοί». Μολονότι έχει προηγηθεί η συμφωνία Τραμπ και Σι στο Μπουένος Αϊρες να μην επιβληθούν μέχρι τον Μάρτιο οι επίμαχοι δασμοί 25% σε κινεζικά προϊόντα, αξίας 200 δισ. δολαρίων, επικρατεί ανησυχία και έχει προκληθεί ταραχή στα χρηματιστήρια. Και αυτό γιατί οι καναδικές αρχές συνέλαβαν τη γενική οικονομική διευθύντρια της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei Technologies καθ’ υπαγόρευσιν της Ουάσιγκτον. Η είδηση προκάλεσε, άλλωστε, τη διαμαρτυρία του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολούθησε σειρά τηλεοπτικών εμφανίσεων του κ. Λάιτχαϊζερ, καθώς και του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου και του συμβούλου για θέματα εμπορίου Πίτερ Ναβάρο. Ολοι επέμειναν ότι η σύλληψη του εν λόγω στελέχους της Huawei δεν πρόκειται να εκτροχιάσει τις συνομιλίες ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον. Είχε προηγηθεί συντονισμένη πτώση των χρηματιστηρίων σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική μετά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι «άνθρωπος των δασμών». Στις πρώτες τοποθετήσεις του από τη στιγμή που ανέλαβε να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στις εμπορικές συνομιλίες, ο κ. Λάιτχαϊζερ τόνισε πως οι ΗΠΑ θα απαιτήσουν από το Πεκίνο σημαντικές υποχωρήσεις, όπως την αύξηση των αγορών αμερικανικών προϊόντων, μεγαλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά, καθώς και «διαρθρωτικές αλλαγές» στο σύστημα που αναγκάζει όσες αμερικανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κίνα να μοιράζονται την τεχνογνωσία τους με κινεζικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή