«Κόκκινη κάρτα» στην Apple από κινεζικό δικαστήριο

«Κόκκινη κάρτα» στην Apple από κινεζικό δικαστήριο

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση εμφάνισε στις χθεσινές πρωινές συναλλαγές η τιμή της μετοχής της Αpple, όταν έγινε γνωστό ότι απαγορεύθηκε η εισαγωγή και πώληση oρισμένων iPhone στην Κίνα – αυτό σημαίνει ότι με προκαταρκτική δικαστική απόφαση οι τέσσερις θυγατρικές της Apple στην Κίνα δεν θα εισάγουν και δεν θα πωλούν επτά μοντέλα iPhone της τελευταίας τριετίας.

H εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως είναι ένα ακόμα πλήγμα για την Apple, η οποία προειδοποίησε αγορές και επενδυτές ότι οι στόχοι πωλήσεων για την εορταστική περίοδο δεν θα επιτευχθούν λόγω αποδυνάμωσης της ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές και ειδικά στην Ινδία. Εκτιμάται από παράγοντες των αγορών ότι η τιμή της μετοχής της Αpple θα κλείσει την τρέχουσα χρονιά με απώλειες για πρώτη φορά από το 2015. Από τις αρχές Οκτωβρίου, ειδικότερα, όταν άρχισαν οι ενδείξεις της ασθενικής ζήτησης για τα iPhone, η Apple έχει απολέσει το ένα πέμπτο της χρηματιστηριακής της αξίας.

Την υπόθεση κατά της Apple κίνησε η Qualcomm. Το κινεζικό δικαστήριο απεφάνθη ότι η Apple υπέκλεψε δύο πατέντες της Qualcomm, οι οποίες αφορούν τη σμίκρυνση ή μεγέθυνση φωτογραφιών και τη διαχείριση εφαρμογών σε οθόνη αφής. «Η Apple εξακολουθεί να επωφελείται από την πνευματική μας ιδιοκτησία, ενώ ταυτόχρονα αρνείται να μας αποζημιώσει», δήλωσε ο γενικός σύμβουλος της αμερικανικής Qualcomm, Ντον Ρόζενμπεργκ. Τα έξυπνα τηλέφωνα που υπόκεινται στην απαγόρευση, είναι τα iPhone 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus και iPhone X. Βέβαια, όπως εξηγεί σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Ρόιτερς, δεδομένου ότι πρόκειται για πατέντες σχετικές με λογισμικό, η Apple έχει τη δυνατότητα να κάνει κάποιες αναβαθμίσεις και ενημερώσεις σε αυτό και να εξακολουθήσει να πουλάει τις συσκευές της.

Χρόνια διαμάχη

Αξίζει να αναφερθεί πως η δικαστική διαμάχη Qualcomm – Apple είναι παλιά και περιλαμβάνει προσφυγές στην Ευρώπη, αλλά και την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η δε τωρινή μήνυση δεν σχετίζεται με παλαιότερες εις βάρος της Apple. Μεταξύ άλλων, η Qualcomm έχει προσφύγει στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, ζητώντας τους να απαγορεύσουν την εισαγωγή ορισμένων μοντέλων iPhone που κατασκευάζονταν σε άλλες χώρες, επειδή, όπως ισχυρίζεται, χρησιμοποιούν δικές της πατέντες. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση των Αρχών. Μετά την τελευταία εξέλιξη, η Apple ανέφερε πως θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες που της δίνει ο νόμος για να εφεσιβάλει την κινεζική δικαστική απόφαση. Επιπλέον, καθώς δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση, τόνισε ότι η απόφαση δεν θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των συσκευών της.

Ολα τα μοντέλα iPhone θα εξακολουθήσουν να διατίθενται στην Κίνα, μία από τις μεγαλύτερες αγορές της. «Πρόκειται για μία ακόμα απέλπιδα απόπειρα της Qualcomm να απαγορεύσει τα προϊόντα μας, ακολουθώντας αθέμιτες πρακτικές, οι οποίες ερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Apple.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Bloomberg, για το 2018 η Κίνα προσφέρει στην Apple σχεδόν το 20% των συνολικών της πωλήσεων. Σε ετήσια έσοδα η αγορά αυτή αντιστοιχεί σε 50 δισ. δολάρια. Οπως αναφέρουν οι Financial Times, αναλυτές της RBC Capital Markets εκτιμούν ότι το 40% των iPhone που πωλούνται στην Κίνα είναι παλαιότερα μοντέλα. Αυτό σημαίνει πως ίσως η Apple να ζημιωθεί κατά 12 δισ. δολάρια, εάν η απαγόρευση τεθεί σε ισχύ. Οι δύο όμιλοι, Apple και Qualcomm, βρίσκονται σε μία συνεχή ανταλλαγή πυρών. Η Apple κατηγορεί την Qualcomm για κατάχρηση της θέσης της στην αγορά επεξεργαστών για κινητά τηλέφωνα και εκείνη απαντά με μηνύσεις για παραβίαση πατεντών. Εντός του μηνός αναμένεται ακόμα μία απόφαση από γερμανικό δικαστήριο αυτή τη φορά. Τέλος, όπως αναφέρουν οι FT, επί σειράν ετών η Apple είναι μία από τις σημαντικότερες πελάτισσες της Qualcomm, αλλά η δικαστική διαμάχη έχει στερήσει από την τελευταία αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή