H Shift προσφέρει όλα τα κέρδη της για φιλανθρωπικούς σκοπούς

H Shift προσφέρει όλα τα κέρδη της για φιλανθρωπικούς σκοπούς

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Shift, εταιρεία αειφόρου τεχνολογίας, είναι η πρώτη γερμανική εταιρεία η οποία διανέμει όλα τα κέρδη της σε κοινωνικούς, φιλανθρωπικούς σκοπούς και σε προγράμματα βιωσιμότητας. Η εταιρεία, που κατασκευάζει κινητά τηλέφωνα, πολύ εύστοχα ονομάζεται Shift, που σημαίνει μεταβολή, καθώς στόχος της είναι η μεταβολή του τρόπου που ο κόσμος χρησιμοποιεί την τεχνολογία. «Αρχικά δεν πιστεύαμε ότι θα υπήρχαν άνθρωποι αρκετά τρελοί, ώστε πράγματι να συμφωνήσουν στη μη διανομή των κερδών και στην επιστροφή των κερδών σε αειφόρα και κοινωνικά προγράμματα» σχολίασε στην Deutsche Welle ο Κάρστεν Βάλντεκ, ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας, «αλλά πέτυχε», προσέθεσε. Το σλόγκαν που χρησιμοποιεί η Shift είναι «δικαιοσύνη».

Οι αδελφοί Κάρστεν και Σάμουελ Βάλντεκ, που ίδρυσαν την πρωτοπόρο εταιρεία, προσπαθούν να εφαρμόσουν τη δικαιοσύνη σε όλες τις πτυχές της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Οι Κινέζοι εργάτες που εργάζονται για λογαριασμό της Shift σε εργοστάσια στην Κίνα πληρώνονται μισθό αντίστοιχο με τον μισθό που παίρνουν οι Γερμανοί υπάλληλοι της εταιρείας. Ο υψηλός μισθός, σε συνδυασμό με την αναγνώριση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και με ιδιαίτερα προνόμια, όπως η ιατρική ασφάλεια, που παρέχει και απαιτεί η Shift είναι ασυνήθιστος σε σχέση με τους εργαζομένους σε άλλα εργοστάσια της Κίνας. Κύριος στόχος της Shift είναι να μην ταλαιπωρηθεί κανείς –εργαζόμενοι ή καταναλωτές–- εξαιτίας των προϊόντων της.

Οσο για τα δύο αδέλφια πληρώνονται περίπου 1.500 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ενώ τα κέρδη της Shift δεν επιστρέφουν στην εταιρεία. Αντιθέτως, διανέμονται σε κοινωνικά προγράμματα και προγράμματα βιωσιμότητας. «Είμαστε κάτι μεταξύ εταιρείας και οργανισμού βοηθείας», δήλωσε στην Deutsche Welle ο Κάρστεν Βάλντεκ, ο τεχνικός διευθυντής.

Το όραμα των δύο αδελφών είναι η σύσταση ιδρύματος, όπου θα μεταφέρουν τα κέρδη της Shift μόλις ολοκληρωθεί η ίδρυσή του. Επειτα δεν θα έχουν πρόσβαση στα κέρδη της εταιρείας. Επίσης, οι Βάλντεκ θεωρούν πολύ σημαντικό η εταιρεία να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια. Παρότι τα δύο αδέλφια ενδιαφέρονται για την καλή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, δεν κυνηγούν αποκλειστικά τη μεγιστοποίηση των κερδών, αλλά ενδιαφέρονται περισσότερο να προωθήσουν τη βιώσιμη τεχνολογία.

Η βασική ιδέα της Shift είναι να επιμηκύνει τη ζωή των συσκευών όσο το δυνατόν περισσότερο και να προωθήσει γενικά την αειφόρο τεχνολογία. Για τον λόγο αυτό δημιουργεί κινητά με αρθρωτό σχεδιασμό (modular design), μία αρχιτεκτονική που επιτρέπει την απόσπαση των μερών του κινητού. Ο χρήστης μπορεί να βγάλει, για παράδειγμα, την κάμερα και να την αντικαταστήσει με καινούργια, ώστε να επιδιορθώσει ή να επικαιροποιήσει το κινητό. Επίσης προσφέρει στους αγοραστές τη δυνατότητα να καταβάλλουν ένα ποσό ως ασφάλεια, που θα επιστραφεί σε αυτούς όταν επιστρέψουν το κινητό για ανακύκλωση.

Οι Κάρστεν και Σάμουελ Βάλντεκ διευθύνουν την πρωτοπόρο εταιρεία με τη βοήθεια του πατέρα τους, τεσσάρων ακόμα εργαζομένων και πολλών εθελοντών. Για την κατασκευή των κινητών τηλεφώνων συνεργάζονται με μικρά εργοστάσια στην Κίνα, όπου προσπαθούν να έχουν προσωπική επαφή με τους εργαζομένους. Εδρα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας είναι η πατρίδα τους το Φάλκενμπεργκ, μία μικρή κωμόπολη της γερμανικής υπαίθρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή