Μεγάλα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεγάλα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές να ανέρχονται στα υψηλότερα επίπεδα οκταμήνου χάρη στις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των σινοαμερικανικών διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, ευνοϊκά λειτούργησαν και οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τον επίμαχο προϋπολογισμό της χώρας για το 2019 – αυτό ενίσχυσε και το ευρώ προς το δολάριο.

O δείκτης των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης της Ευρωζώνης Euro Stoxx 50 έκλεισε με κέρδη 1,8%. Στη χθεσινή συνεδρίαση εμφάνισε τα υψηλότερα κέρδη του από τον Απρίλιο. Ωστόσο, από τις αρχές της χρονιάς έχει απολέσει 11,5% της αξίας του, λόγω ενδείξεων για επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας και ανησυχιών για την πολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Ανοδικά κινούνταν χθες πριν από το κλείσιμο και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να ανέρχονται 1,10% και 1,04% αντιστοίχως. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σημειώνεται πρόοδος στις τηλεφωνικές συνομιλίες με την Κίνα, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και κατ’ ιδίαν επαφές. Αυτό ωφέλησε ειδικά τις μετοχές των κλάδων που έχουν έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, όπως τα αυτοκίνητα, η υψηλή τεχνολογία και τα υλικά. Επίσης, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών της Ευρωζώνης ενισχύθηκε 2,9% χάρη στην άνοδο της τιμής της μετοχής της Deutsche Bank κατά 5,8%.

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι διεξάγονται συνομιλίες στη Γερμανία με στόχο να προωθηθεί συγχώνευση της Deutsche Bank με την Commerzbank. Η μετοχή της τελευταίας ενισχύθηκε 5,6%, ενώ 3% ανήλθε η μετοχή της ιταλικής Intesa Sanpaolo. Οι επενδυτές προσβλέπουν σε επιτυχημένη έκβαση των επαφών Ρώμης και Βρυξελλών. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,08%, διότι οι αγορές εκτιμούν πως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα παραμείνει στη θέση της και μετά την ψήφο εμπιστοσύνης – για τον ίδιο λόγο ενισχύθηκε και η στερλίνα, που είχε υποχωρήσει σε ναδίρ 20μήνου. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 2,15%, με +1,38% ο DAX στη Φρανκφούρτη, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη με +1,35% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο με +1,91%. Το ευρώ ανήλθε 0,42% προς το δολάριο στο 1,1362 δολ. Τέλος, το αργό Ν. Υόρκης είχε άνοδο 1,24% στα 52,29 δολ. το βαρέλι, χάρη στη μείωση των αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ και της συμφωνίας του ΟΠEK για ελάττωση παραγωγής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή