Μείωση ελλείμματος στο 2,04% του ΑΕΠ προτείνει η Ρώμη

Μείωση ελλείμματος στο 2,04% του ΑΕΠ προτείνει η Ρώμη

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Νερό στο κρασί της» έβαλε χθες η Ρώμη, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, να προτείνει στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τη μείωση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,04% του ΑΕΠ για το 2019 από το 2,4% που επιδίωκε αρχικά η ιταλική κυβέρνηση. Από αυτό το σημείο και έπειτα αναμένεται η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή εάν θα αποδεχθεί ή όχι την τελευταία πρόταση της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό του 2019. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, πάντως, η Κομισιόν φάνηκε θετικά προδιατεθειμένη. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως ο κ. Γιούνκερ «παρακολουθούσε προσεκτικά» τον κ. Κόντε, προσθέτοντας πως σημειώθηκε καλή πρόοδος.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, ο κ. Κόντε δήλωσε στους δημοσιογράφους πως χάρις στην τεχνική ανάλυση του επόμενου προϋπολογισμού βρέθηκαν οι πόροι για να γίνει εφικτή η μείωση του στόχου για το έλλειμμα. Ο κ. Κόντε είπε, επίσης, πως θα μειωθεί και το διαρθρωτικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό, ενώ «η ανάπτυξη θα είναι ισχυρότερη των προσδοκιών μας». Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις ήταν «εποικοδομητικές» και πως προσπαθεί να αποτρέψει μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή προστίμων εις βάρος της Ιταλίας.

Σε πρώτη φάση, η Ρώμη δεν δεχόταν να αναπροσαρμόσει τον στόχο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος διότι προτεραιότητα των δύο αντιπροέδρων του κυβερνητικού συνασπισμού, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, ήταν να υλοποιήσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους. Ομως ο στόχος για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ ήταν αρκετά υψηλότερος από το 0,8%, που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση. Στην πορεία κατέστη σαφές πως οι Βρυξέλλες δεν θα διστάσουν να υποβάλουν την Ιταλία σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και να επιβάλουν τις συνακόλουθες κυρώσεις, εάν δεν προσάρμοζε η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό. Χθες, ο κ. Κόντε δήλωσε από τη βελγική πρωτεύουσα πως «δεν προδίδουμε την εμπιστοσύνη των Ιταλών σε εμάς και θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις που κάναμε για την υλοποίηση των μέτρων που έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα για αυτούς», εννοώντας τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και την καθιέρωση βασικού εισοδήματος για τους φτωχούς.

Οι χθεσινές εξελίξεις έλαβαν, ουσιαστικά, χώρα μία ημέρα αφού ο πρόεδρος της Γαλλίας, Μανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε εκτάκτως την εφαρμογή περικοπών φόρων και αυξήσεων στις δημόσιες δαπάνες, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ, για να κατευνάσει το οξυμένο πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας. Ηδη είχε αποφασιστεί η ματαίωση των φόρων στα καύσιμα την περασμένη εβδομάδα αλλά δίχως αποτέλεσμα, όπως φάνηκε από τις τελευταίες βίαιες διαδηλώσεις του προηγούμενου Σαββάτου. Ομως τα σχέδια της Γαλλίας θα οδηγήσουν σε άνοδο το δημοσιονομικό της έλλειμμα το 2019 στο 3,5%, δηλαδή πάνω από το πλαφόν του 3%. Ο Ματέο Σαλβίνι αντέδρασε χθες, δηλώνοντας πως η Γαλλία και η Ιταλία πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση από την Κομισιόν.

Υποχωρούν οι αποδόσεις

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν χθες στο χαμηλό επταμήνου, με τους επενδυτές να προσδοκούν μια εξομάλυνση του κλίματος ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες. Τελικά, η ιταλική κυβέρνηση συμφώνησε στη μείωση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της χώρας να υποχωρούν κάτω από το 3%. Η διαφορά των αποδόσεων ανάμεσα στα 10ετή ιταλικά και γερμανικά ομόλογα συρρικνώθηκε στις 271,11 μονάδες βάσης, που είναι το χαμηλότερο από τις αρχές Οκτωβρίου. Επιπροσθέτως, οι αποδόσεις στα διετή ιταλικά ομόλογα υποχώρησαν στα επίπεδα του Μαΐου, δηλαδή πριν από τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά.

Από τον Οκτώβριο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, οι ανοδικές τάσεις στο κόστος εξυπηρέτησης του ιταλικού χρέους ενισχύθηκαν αρκετά, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ανεβάζοντας δραματικά τους τόνους ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες. Ενδεικτικό της μεγάλης ανησυχίας των επενδυτών ήταν η άνοδος των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου στο 3,62% στις 20 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή