Η ανάπτυξη των κλινικών μελετών μπορεί να φέρει έσοδα στο Δημόσιο

Η ανάπτυξη των κλινικών μελετών μπορεί να φέρει έσοδα στο Δημόσιο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική πηγή κρατικών εσόδων και μοχλός ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι η επένδυση των φορέων υγείας σε κλινικές μελέτες οι οποίες στοχεύουν στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες φαρμακευτικές θεραπείες. Παράλληλα, δίνουν λύση στο ακανθώδες θέμα του clawback, καθώς η διεξαγωγή τους μπορεί να περιορίσει αισθητά το ύψος των επιστροφών που αναγκάζονται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες σε περίπτωση υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό, μάλιστα, θα μπορούσε να επιτευχθεί σε περίπτωση συμψηφισμού της δαπάνης των εταιρειών για κλινική έρευνα και της υποχρέωσης καταβολής του clawback.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ομιλητές του 7th Clinical Research Conference, σημειώνοντας ότι το πραγματικό ύψος της δαπάνης για κλινικές μελέτες στην Ελλάδα περιορίζεται στα 40-55 εκατ. ευρώ, όταν η Ευρώπη απορροφεί στο σύνολό της περίπου 35 δισ. για κλινικές μελέτες. Ετσι, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Μάκης Παπαταξιάρχης, πρόεδρος της PIF και CEO της Janssen Eλλάδος, μια επένδυση 100 εκατ. ευρώ σε κλινικές μελέτες θα μπορούσε να προσφέρει 220 εκατ. στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, όπως έχει αναφέρει και το ΙΟΒΕ, σε περίπτωση που επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα δημιουργηθούν παράλληλα 4.300 θέσεις εργασίας για Ελληνες επιστήμονες. Κάτι αντίστοιχο ανέδειξε και η IQVIA, σε συγκριτική μελέτη μεταξύ 7 χωρών, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο. Σύμφωνα με αυτήν, σήμερα επενδύονται στην κλινική έρευνα 4 ευρώ ανά Ελληνα, με στόχο να φθάσει το ποσό αυτό στα 49 ευρώ.

Οπως ανέφερε και ο επικεφαλής συμβουλευτικής διεύθυνσης της IQVIA Ελλάδας Σπύρος Αλεξανδράτος, εάν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,1%, οι θέσεις εργασίας κατά 23.000 και τα φορολογικά έσοδα κατά 270 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι χρόνοι έγκρισης και η σύνδεση επένδυσης σε κλινικές μελέτες με τα clawback είναι τα δύο σημεία στα οποία η πολιτεία θα πρέπει να δώσει βάρος ώστε να ενισχύσει τον κλάδο της έρευνας και ανάπτυξης. Από την άλλη, ομιλητές όπως η Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος HACRO (Hellenic Association of CROs) & Chief Executive Officer CORONIS Research SA, επεσήμανε ότι για την ανάπτυξη των κλινικών μελετών απαιτούνται κίνητρα για όλους τους εμπλεκόμενους με τις μελέτες φορείς. Αυτά αφορούν φορολογικά κίνητρα για τη φαρμακοβιομηχανία μέσα από τον συμψηφισμό της δαπάνης για κλινική έρευνα και της υποχρέωσης καταβολής clawback, κίνητρα για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, κίνητρα για τη δημιουργία άμιλλας μεταξύ των διαφόρων κλινικών αλλά και οικονομικά κίνητρα και «αναγνώριση» για τους ερευνητές.

Επίσης, οι κλινικές μελέτες συνιστούν «κλειδί» όχι μόνο για την αξιολόγηση των φαρμάκων αλλά και για την αποζημίωσή τους. Αυτό επεσήμανε και ο Δημήτρης Κούβελας, πρόεδρος της επιτροπής ΗΤΑ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι πρώτες αξιολογήσεις φαρμάκων στο πλαίσιο της επιτροπής ΗΤΑ (επιτροπή αξιολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων) θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο, εντός του χρονικού ορίου των πρώτων 100 ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή