«Χρεώνουν» στην ΑΑΔΕ την… καθυστέρηση του επιδόματος θέρμανσης

«Χρεώνουν» στην ΑΑΔΕ την… καθυστέρηση του επιδόματος θέρμανσης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μεταφέρει τις ευθύνες της στην εφορία και την Ελληνική Στατιστική Αρχή για την καθυστέρηση χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης επιχειρεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αν και ζήτησε καθυστερημένα (πριν από 10 ημέρες) από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αλλαγές και συγκεκριμένα την ένταξη και άλλων ορεινών περιοχών στην πρώτη ζώνη, όπου το επίδομα είναι μεγαλύτερο, της χρεώνει την ευθύνη για το ότι δεν έχει αποδοθεί ακόμα στους δικαιούχους. Με τη σειρά της η ΑΑΔΕ ζήτησε από τη Στατιστική Αρχή βοήθεια για τις ορεινές περιοχές που θα ενταχθούν στην πρώτη ζώνη, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το κομφούζιο.

Τώρα, από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι το επίδομα (το οποίο είναι τσεκουρωμένο κατά 73% σε σχέση με το 2014) θα δοθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Παρά το γεγονός ότι ο υδράργυρος έχει κάνει «βουτιά» η κυβέρνηση ψάχνει δικαιολογίες υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και στο ότι γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης και άλλων κονδυλίων για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ορεινών περιοχών. 

Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι το 2014 το επίδομα θέρμανσης ήταν 204 εκατ. ευρώ και από το περυσινό έτος μειώθηκε στα 55 εκατομμύρια ευρώ. Πλέον, η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει έξτρα επίδομα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ στα νοικοκυριά που το είχαν λάβει πέρυσι, ενώ πριν από τα Χριστούγεννα σχεδιάζεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα της φετινής σεζόν. Το νέο επίδομα θα χορηγηθεί με τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά θα είναι αυξημένο, όπως υποστηρίζουν από το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι το ποσό της επιδότησης από τα 12,5 λεπτά το λίτρο εξετάζεται να διαμορφωθεί στα 15 ή 18 λεπτά το λίτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αποφάσεις θα εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα. Η πρώτη αφορά το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης συνολικού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ που θα χορηγηθεί στους περυσινούς δικαιούχους ως ενίσχυση από το υπερπλεόνασμα που δημιουργήθηκε και θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα τα νοικοκυριά (της α΄ ζώνης) που βρίσκονται στις ορεινές περιοχές και θα δουν τα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου.

Η δεύτερη απόφαση αφορά τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης που θα εισπράξουν το 2019 (για την περίοδο από 15-10-2018 έως 30-4-2019) τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια. Η καταβολή του νέου επιδόματος θέρμανσης θα γίνει σε δύο δόσεις, μία έως την 31η Ιανουαρίου 2019 και μία έως την 30ή Ιουνίου 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή