Ασαφές το χρονοδιάγραμμα του ΟΔΔΗΧ για το πρόγραμμα ομολόγων του 2019

Ασαφές το χρονοδιάγραμμα του ΟΔΔΗΧ για το πρόγραμμα ομολόγων του 2019

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και το οικονομικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα είχε επισημάνει την ανάγκη διατήρησης του συνεχούς διαλόγου με την επενδυτική κοινότητα και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους επενδυτές –προβάλλοντας ότι τον τελευταίο μήνα του έτους και μετά και την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα προβεί σε συγκεκριμένες και αναλυτικές ανακοινώσεις όσον αφορά το πρόγραμμα εκδόσεων του επόμενου έτους–, τελικά οι επενδυτές το μόνο που μπορούν να περιμένουν είναι μια γενικόλογη και καθόλου αναλυτική ανακοίνωση.

Παρότι και τα ξένα funds, που συμμετείχαν στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, ανέμεναν να τους δοθεί από το κυβερνητικό επιτελείο μια πρώτη εικόνα για το τι εκδόσεις σχεδιάζονται για το 2019 και το πότε αναμένεται η επόμενη έξοδος στις αγορές, οι απαντήσεις που πήραν, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, κινήθηκαν στις γραμμές τού «βλέποντας και κάνοντας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ΟΔΔΗΧ έχει αποφασίσει να μη «δεσμευτεί» σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα εκδόσεων για το 2019, λόγω των προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι διεθνείς αγορές. Ετσι θα αρκεστεί σε ένα ασαφές χρονοδιάγραμμα.

Στους κινδύνους του επόμενου έτους περιλαμβάνονται η κατάσταση στην Ιταλία, οι ευρωεκλογές καθώς και οι εκλογές σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, οι εξελίξεις γύρω από το Brexit καθώς και η γενικότερη αναταραχή λόγω του εμπορικού πολέμου. Αυτοί οι παράγοντες, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να επηρεάσουν το γενικότερο κλίμα στις αγορές. Από τη στιγμή που η ελληνική αγορά ομολόγων είναι πολύ ρηχή και ευάλωτη στις μεταβολές της επενδυτικής διάθεσης και οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι έχουν, και θα συνεχίσουν να έχουν, υψηλή συσχέτιση με τους ιταλικούς, η Ελλάδα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τις διεθνείς εξελίξεις, γεγονός που κάνει δύσκολη την ανακοίνωση ενός λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος εξόδου στις αγορές.

Αυτό που θα ανακοινωθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι ουσιαστικά «έως τι ποσό αναμένεται να κινηθούν οι εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου το 2019». Οπως αναφέρουν αρμόδιες πήγες, το επόμενο έτος η Ελλάδα προγραμματίζει να αντλήσει από τις αγορές περίπου έως 7 δισ. ευρώ, προσβλέποντας παράλληλα και σε επιστροφές κερδών ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τις θέσεις της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs). Αν και η έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου αποτελεί τον «μεγάλο στόχο», ένα ομόλογο μικρότερης διάρκειας, 5ετές ή 3ετές, θεωρείται πιο εφικτό να προηγηθεί. Στις προτεραιότητες του ΟΔΔΗΧ πάντως είναι η επαναγορά 5 δισ. ευρώ από το σύνολο των περίπου 10 δισ. ευρώ του χρέους προς το ΔΝΤ, τα οποία επιβαρύνονται με επιτόκιο 4,9%, για το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το «μαξιλάρι» διαθεσίμων (ύψους 24 δισ. ευρώ και το οποίο φτάνει τα 34 δισ. ευρώ με την πρόσθεση των repos). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο οργανισμός δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει σε μια έκδοση εάν προκύψει κάποια ευκαιρία, ακόμη και στο πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς αναγνωρίζει ότι «σιγά σιγά η Ελλάδα πρέπει να βγει ξανά στις αγορές».

Ο ΟΔΔΗΧ δεν φαίνεται να ποντάρει σε κάποια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης σύντομα, με τη Moody’s σε πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα να θέτει ως «κριτήρια» για μια τέτοια κίνηση το πέρας των εκλογών, τη συνέχιση της ανάπτυξης και την ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος με λύσεις για τα κόκκινα δάνεια. Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν βάλει στη «ζυγαριά» και το πολιτικό ρίσκο, ενόψει διαφόρων εκλογικών σεναρίων, και προτιμούν να απόσχουν από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχειά μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Στο συνέδριο υπογραμμίστηκε εξάλλου πως μόνο εάν υπάρξει συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις και λύση στο μέτωπο των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, θα υπάρξει αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads.

Οπως σημείωσε ο Φίλιπ Μπράουν, γενικός διευθυντής της Citi, «εάν σημειωθεί πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, θα υπάρξει περιθώριο για καλή πορεία στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ιδιαίτερα εάν αρθεί το ανώτατο όριο της συμμετοχής των εγχώριων τραπεζών στην αγορά ομολόγων». Σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα πάντως, την άρση των περιορισμών που έθεσε η ΕΚΤ το 2015 για τις θέσεις που μπορούν να έχουν οι τράπεζες σε ελληνικά ομόλογα, αν και έχει τεθεί στο τραπέζι από την ελληνική πλευρά, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια πρόοδος νωρίτερα από τους επόμενους 6 με 12 μήνες, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στην «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή