Παραμένει αναιμική η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ο ΣΕΒ

Παραμένει αναιμική η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τονίζει ο ΣΕΒ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους ανακάμπτει η ελληνική οικονομία επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να εισέλθει η χώρα σε μια πιο ισχυρή και δυναμική πορεία ανάπτυξης, με περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και επενδύσεις.

«Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά, κυρίως ως αποτέλεσμα του δυναμισμού των εξαγωγών και της ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης», σημειώνει ο ΣΕΒ με αφορμή τη δημοσιοποίηση των προσωρινών στοιχείων για το ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου 2018 από την ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία κατέγραψαν ρυθμό ανάπτυξης 2,2%.

Οι επενδύσεις

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε πάγια, οι οποίες εμφανίζουν πτώση 23,2%, το δελτίο υποστηρίζει ότι η εικόνα είναι μεικτή. Η μεγάλη πτώση οφείλεται κυρίως στην επίδραση βάσης, μετά τη μεγάλη αύξηση το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, ιδίως σε κατασκευές πλην κατοικιών, καθώς ολοκληρώθηκαν μεγάλα κατασκευαστικά έργα, όπως επίσης και στις μεταβολές στις εισαγωγές πλοίων.

Αντίθετα, η εικόνα των επενδύσεων σε κατοικίες, αγροτικά προϊόντα, μεταφορικό εξοπλισμό και μηχανήματα είναι θετική.

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι συνολικά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018, εξαιρουμένων των εισαγωγών πλοίων, οι επενδύσεις σε πάγια αυξήθηκαν κατά 2%, συμβάλλοντας θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ.

Κατά το γ΄ τρίμηνο, εξάλλου, εκτός από τις επενδύσεις μείωση κατά 4,1% σημείωσε η δημόσια κατανάλωση, αποτυπώνοντας τις προσπάθειες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Παρόμοια εικόνα σταθερής αλλά ταυτόχρονα ισχνής ανάπτυξης αποτυπώνεται και στους βραχυχρόνιους δείκτες, τονίζει ο ΣΕΒ και παραθέτει χαρακτηριστικά τους εξής:

• Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε ελαφρά τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω της σημαντικής βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

• Οι εξαγωγές τον Οκτώβριο συνέχισαν να κινούνται σε θετικό έδαφος, αλλά το εμπορικό έλλειμμα, εξαιρουμένων των πλοίων και των καυσίμων, αυξήθηκε λόγω αύξησης εισαγωγών.

• Ο όγκος λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων ενισχύθηκε κατά 3,4% τον Σεπτέμβριο, αλλά οι επιχειρηματικές προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο παρουσίασαν κάμψη.

• Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο (+32,8%).

• Η ανεργία μειώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 18,9%.

Από την άλλη πλευρά:

• Η παραγωγή στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών υποχώρησε κατά 1,2% τον Οκτώβριο.

• Τον Σεπτέμβριο προστέθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το κράτος, ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Επίσης, ανακόπηκε η ανοδική πορεία των καταθέσεων, οι οποίες μειώθηκαν κατά 346 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

• Οι κίνδυνοι που σχετίζονται κυρίως με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν έχουν ακόμα απομακρυνθεί, καθώς παρά τη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, το ύψος τους παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.

• Η άνοδος των τιμών πετρελαίου σε σύγκριση με το 2017 συνεχίζει να ενισχύει τον πληθωρισμό τον Νοέμβριο.

«Οι παραπάνω εξελίξεις», καταλήγει ο ΣΕΒ, «συνθέτουν μία μεικτή εικόνα, η οποία συμπληρώνεται από τους κινδύνους που αναδύονται συνεχώς στην παγκόσμια οικονομία και σχετίζονται κυρίως με τις εντάσεις στο διεθνές εμπόριο. Η αυξανόμενη αβεβαιότητα στον υπόλοιπο κόσμο μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αναιμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή