«Καμπανάκι» Στουρνάρα για δημοσιονομικό κόστος των δικαστικών αποφάσεων

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για δημοσιονομικό κόστος των δικαστικών αποφάσεων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη ανησυχία του για τις δημοσιονομικές συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων που έκριναν αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές των συντάξεων, σε συνδυασμό με τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων, εξέφρασε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης, μιλώντας σε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου για το ασφαλιστικό, είπε ότι «οι εξελίξεις αυτές συνδυαστικά αποτελούν τον σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα και δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».

Οσον αφορά τη μη περικοπή των συντάξεων, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ναι μεν η Επιτροπή έκρινε ότι δεν απειλεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά κατά τον ίδιο, οδηγεί σε αυξημένες δαπάνες γήρανσης έως το 2040. Σχετικά εξάλλου με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, ο ίδιος είπε ότι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Σχολιάζοντας άλλωστε το αντικείμενο του βιβλίου («Συντάξεις για νέους – Ενα αναπτυξιακό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», των Μ. Νεκτάριου, Πλ. Τήνιου και Γ. Συμεωνίδη), ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι αναδεικνύει μια άλλη αδυναμία του συστήματος, τη λειτουργία στο πλαίσιο ενός μοναδικού κρατικού πυλώνα που απονέμει συντάξεις σε διανεμητική βάση. Ενα τέτοιο σύστημα στερείται αναπτυξιακής δυναμικής, είπε. Η πρόταση των συγγραφέων για ένα σύστημα τριών πυλώνων, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, αντιστρέφει την επικρατούσα λογική της προσαρμογής της οικονομίας στις απαιτήσεις του συστήματος συντάξεων και θέτει ως αφετηρία ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των νέων εργαζομένων, παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις για τα δικαιώματα των απερχόμενων γενεών. Η πρόταση προβλέπει έναν πρώτο κρατικό πυλώνα που παρέχει τις κύριες συντάξεις σε διανεμητική βάση, έναν δεύτερο, επίσης κρατικό και υποχρεωτικό, αλλά με δικαίωμα εθελοντικής απεμπλοκής, για επικουρικές συντάξεις και έναν τρίτο ιδιωτικό και προαιρετικό, με βάση τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης.

Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ του αναπτυξιακού χαρακτήρα του συστήματος αυτού, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η προτεινόμενη χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός αποθεματικού τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ σε μια δεκαετία, παρέχοντας πολύτιμους πόρους για την ανάπτυξη. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αχίλλειος πτέρνα της πρότασης είναι η χρηματοδότηση της συνταξιοδότησης των απερχόμενων γενεών έως το 2045.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή