Φιλόδοξοι, αλλά επιτεύξιμοι οι στόχοι των NPEs

Φιλόδοξοι, αλλά επιτεύξιμοι οι στόχοι των NPEs

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) περιορίζει τις προοπτικές βελτίωσης των αποδόσεων των ελληνικών συστημικών τραπεζών, έτσι οι μετοχές τους δεν αποτελούν επενδυτική ευκαιρία για εκείνους που θέλουν να ποντάρουν στο αφήγημα της ανάκαμψης της Ελλάδας μέσω του κλάδου, σημειώνει η Morgan Stanley σε νέα έκθεσή της.

Οπως εξηγεί, ο στόχος που έχει τεθεί για το 2021, όπου ο δείκτης των NPEs αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από το 20%, παραμένει υψηλός. Μόνο η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» (bad bank) είναι αυτό που θα «ξεκλειδώσει» το αισιόδοξο σενάριο και θα ωφελήσει κυρίως την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank, ωστόσο προειδοποιεί ότι η ταχεία μείωση των NPEs σε επίπεδα του 10% θα απαιτήσει νέα κεφάλαια ύψους 11,1 δισ. ευρώ για το σύνολο του κλάδου.

H Morgan Stanley θεωρεί πως οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs έως το 2021 είναι φιλόδοξοι αλλά επιτεύξιμοι. Υποδηλώνουν μείωση κατά 60% των ΝΡΕs μέχρι τα τέλη της τριετίας και υπάρχει έντονος σκεπτικισμός στην αγορά σε ό,τι αφορά την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να το επιτύχουν χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στα κεφάλαιά τους. Αυτό, όπως επισημαίνει, αποδεικνύεται από την απόδοση των τιμών των μετοχών τους, οι οποίες έχουν υποχωρήσει από 34% έως 72% από τις αρχές του έτους.

Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους, όπως εκτιμά η Morgan Stanley αλλά οι αποδόσεις των μετοχών τους θα δεχτούν έντονες πιέσεις καθώς το κόστος κινδύνου θα παραμείνει «κολλημένο» σε υψηλά επίπεδα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» για την επιτάχυνση της μείωσης των ΝΡΕs. Η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες έχουν περιορισμένες ικανότητες να αντιμετωπίσουν πιο επιθετικά το απόθεμα των NPEs χωρίς να προκαλέσουν τη μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογικής πίστωσης σε μετοχικό κεφάλαιο. Επομένως, μια bad bank θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» ένα αισιόδοξο σενάριο για την Ελλάδα, που προβλέπει πως το τραπεζικό της σύστημα θα ξεκαθαρίσει συντομότερα, έναντι του βασικού σεναρίου της Morgan Stanley που προβλέπει πως το επίπεδο των NPEs το 2021 θα παραμείνει υψηλότερο του 20%.

Ενας δείκτης 10% για τα NPEs θα απαιτούσε πρόσθετα κεφάλαια, δεδομένου ότι οι τιμές αγοράς των NPEs συνεπάγονται ένα discount («έκπτωση») 45%-59% σε σχέση με την ονομαστική αξία των NPEs. Σε ένα αισιόδοξο σενάριο, όπου υλοποιείται η ελληνική bad bank, οι υπολογισμοί της Morgan Stanley για τα επίπεδα NPEs, την κάλυψη και τα κεφάλαια τοποθετούν την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank στην καλύτερη θέση να επισπεύσουν την επίλυση των ζητημάτων στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί να «ξεφορτωθούν» NPEs ύψους 78,3 δισ. ευρώ σε ένα όχημα bad bank, για να φτάσουν τα NPEs στο 10% το 2019, γεγονός που σημαίνει πως ο κλάδος θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 11,1 δισ. ευρώ.

Η Alpha Bank για να φέρει τον δείκτη NPEs στο 10% θα χρειαστεί 2,967 δισ. ευρώ, η Eurobank 2,039 δισ. ευρώ, η Εθνική 655 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 5,466 δισ. ευρώ. Αυτό θα φέρει τους δείκτες CET1 πίσω στο 14%.

Στο απαισιόδοξο σενάριο, οι επενδυτές θα υποστούν dilution καθώς οι απώλειες θα πυροδοτήσουν αύξηση κεφαλαίου υπέρ του ελληνικού κράτους, ενώ για να επιτευχθούν οι αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων του αισιόδοξου σεναρίου τους επόμενους 12 μήνες, οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια. Δεδομένης της έλλειψης ορατότητας ως προς το αποτέλεσμα, η Morgan Stanley αποσύρει τις τιμές-στόχους για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή