Μειώνουν τους εργαζομένους στις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ

Μειώνουν τους εργαζομένους στις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παρέμβαση για τη μείωση του εργασιακού κόστους στις μονάδες Φλώρινας και Μεγαλόπολης προχώρησε η κυβέρνηση στο παρά πέντε της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, προκειμένου να κρατήσει ζεστό το επενδυτικό ενδιαφέρον και να προσελκύσει τίμημα που θα μπορεί να γίνει αποδεκτό από τη ΔΕΗ. Τελικός στόχος η θετική έκβαση της διαδικασίας αποεπένδυσης και η απομάκρυνση πιθανών εναλλακτικών δομικών μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, δηλαδή την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.

Τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης και έκανε αποδεκτή ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προβλέπει τη μετακίνηση εργαζομένων από τις μονάδες Φλώρινας και Μεγαλόπολης στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ, έπειτα από αίτησή τους και τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των εταιρειών υποδοχής. Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι αυτό γίνεται για να καλυφθούν οι ανάγκες της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ. Είναι προφανές ωστόσο ότι ο πραγματικός λόγος είναι η ελάφρυνση των προς πώληση μονάδων από το υψηλό εργασιακό κόστος και κυρίως της Μεγαλόπολης, όπου απασχολούνται συνολικά 1.300 εργαζόμενοι. Είναι γνωστό εξάλλου ότι οι υποψήφιοι επενδυτές έθεσαν από την πρώτη στιγμή αίτημα μείωσης του προσωπικού, στο οποίο η διοίκηση της ΔΕΗ αντιστάθηκε σθεναρά υποχρεώνοντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας να θεσμοθετήσει την πώληση των μονάδων με το σύνολο του προσωπικού. Μπροστά στον κίνδυνο ωστόσο αποτυχίας του εγχειρήματος αποεπένδυσης, μετά την απόρριψη από την DG Comp του μηχανισμού συμμετοχής της ΔΕΗ στις ζημίες των μονάδων για περίοδο εξαετίας, κυβέρνηση και ΔΕΗ συναίνεσαν στο αίτημα για μείωση του προσωπικού μέσω της μετακίνησής τους στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ. «Για λόγους κάλυψης υπηρεσιακών αναγκών, είναι δυνατή η μετακίνηση στη ΔΕΗ Α.Ε. και στη ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. προσωπικού της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης Α.Ε. και της Λιγνιτικής Μελίτης Α.Ε., έπειτα από αίτηση του εργαζομένου και αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών από και προς τις οποίες γίνεται η μετακίνηση», αναφέρει το κείμενο της τροπολογίας.

Η δυνατότητα αυτή θα αποτυπώνεται και στη σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) των μονάδων που αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Η έγκριση της σύμβασης έχει συμπεριληφθεί στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να έχει γνωστοποιηθεί στα μέλη και η σχετική εισήγηση, ως είθισται στις εισηγμένες εταιρείες. Οι συμβάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνουν και μια σειρά από άλλες μικροπαρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του τιμήματος.

Με την έγκριση των συμβάσεων αγοραπωλησίας για τις δύο εταιρείες (Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε. και Λιγνιτική Μελίτης Α.Ε.) η διαγωνιστική διαδικασία της αποεπένδυσης στον λιγνίτη εισέρχεται στην τελική ευθεία. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που ενέκρινε η DG Comp, οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν στις 7 Ιανουαρίου, ενώ την ίδια ημέρα θα ανοίξει και η μελέτη του πιστοποιημένου διεθνoύς ανεξάρτητου εκτιμητή που θα προσδιορίζει το δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας (fair value range). Aν οι προσφορές είναι χαμηλότερες από αυτή του ανεξάρτητου εκτιμητή η ΔΕΗ θα μπορεί να ζητήσει βελτιωμένες, οι οποίες θα πρέπει να κατατεθούν στις 10 Ιανουαρίου. Μία ημέρα μετά, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει στην ανακήρυξη πλειοδότη και στις 15 Ιανουαρίου το υπουργείο Ενέργειας θα πρέπει να ενημερώσει επίσημα την DG Comp για τα αποτελέσματα της διαδικασίας ώστε να κλείσει οριστικά η υπόθεση συμμόρφωσης της χώρας με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στον λιγνίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή