Κινδύνους δημοσιονομικής απόκλισης «βλέπει» o ΣΕΒ

Κινδύνους δημοσιονομικής απόκλισης «βλέπει» o ΣΕΒ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να επιστρέψει η χώρα σε ανάπτυξη 4%, όσο δηλαδή μεταξύ 2000-2007, χρειάζεται αύξηση της παραγωγικότητας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων και μείωση της υπερφορολόγησης, προκειμένου να αυξηθεί και η εγχώρια αποταμίευση ταχύτερα, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο με τίτλο «Nα προσέχουμε για να έχουμε».

Κατά τον ΣΕΒ, το 2019 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, καθώς στη διεθνή οικονομία επικρατούν συνθήκες ήπιας επιβράδυνσης που ανά πάσα στιγμή μπορεί να χειροτερέψουν. Στο πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο σύνδεσμος, θα υπάρξουν συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που αυξάνουν την αβεβαιότητα.

Ο ΣΕΒ προειδοποιεί ότι, ενώ τα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη εξελίσσονται ικανοποιητικά, η ανάπτυξη παραμένει εγκλωβισμένη σε χαμηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, με ορατό τον κίνδυνο υποτροπής. Οπως εξηγεί, η επανεμφάνιση μακροοικονομικών ανισορροπιών, ύστερα από μια περίοδο σταθεροποίησης, δεν είναι αμελητέα. Αυτό κατά τον ΣΕΒ σχετίζεται με αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους που μπορεί να προκληθούν από πιθανές πρόσθετες προεκλογικές παροχές, επικείμενες δικαστικές αποφάσεις με δύσκολα προσδιορίσιμο εκ των προτέρων δημοσιονομικό κόστος και από πιθανή απώλεια ανταγωνιστικότητας λόγω εφαρμογής μη οικονομικών κριτηρίων στον μηχανισμό προσδιορισμού μισθολογικών αναπροσαρμογών στην οικονομία.

Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν για το 2019, σε συνδυασμό με την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, φαίνεται να έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, πέραν δηλαδή της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Συνεπώς, όπως διαμηνύει ο σύνδεσμος, δεν υπάρχει χώρος για παρεκκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, εκτός και εάν τέτοιες παρεκκλίσεις χρηματοδοτηθούν από περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων ή από εντατικοποίηση στη συλλογή εσόδων από την ΑΑΔΕ ή, τέλος, από επιβολή πρόσθετης φορολογίας στην ήδη υπερφορολογημένη ιδιωτική οικονομία.

Αλλος σημαντικός παράγων οικονομικής ανισορροπίας, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, πιθανόν θα προέλθει από τυχόν υπερβολική αύξηση του κατώτατου μισθού, σε εκλογικό έτος, με κυβερνητική απόφαση, όπως προβλέπει πλέον ο νόμος. Ο ΣΕΒ προειδοποιεί ότι μια τέτοια απόφαση, πέραν των αντοχών και της παραγωγικότητας της οικονομίας, μπορεί να πυροδοτήσει τη μεταφορά της αύξησης του κατώτατου μισθού στο σύνολο των μισθών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή