Το ΣΟΕ καθησυχάζει τους επενδυτές για τις συντάξεις

Το ΣΟΕ καθησυχάζει τους επενδυτές για τις συντάξεις

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μη περικοπή των συντάξεων δικαιολογεί το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο 6ο τεύχος του αγγλόφωνου Οικονομικού Δελτίου του, που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του ΟΔΔΗΧ και απευθύνεται βασικά στο διεθνές επενδυτικό κοινό.

Οπως υποστηρίζει το ΣΟΕ, «οι περικοπές στις συντάξεις δεν συνιστούν διαρθρωτικό μέτρο, καθώς θα εφαρμόζονταν μόνο για τους συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το 2017 και θα απέδιδαν ακαθάριστες ετήσιες εξοικονομήσεις χαμηλότερες του 1% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, οι οποίες θα έπεφταν σε επίπεδα κάτω από 0,1% του ΑΕΠ πριν από το 2040».

Ως προς τη δημοσιονομική σημασία των περικοπών αυτών, εξάλλου το δελτίο του ΣΟΕ αναφέρει ότι δεδομένης της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης έναντι των στόχων την περίοδο 2015-2018, καθώς και της γενικότερης μακροοικονομικής και δημοσιονομικής της εικόνας, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για να καλύψει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς της στόχους, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Επίσης, το δελτίο επικαλείται την πρώτη έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, που δημοσιεύθηκε στις 21 Νοεμβρίου, μετά την επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Στην έκθεση εκείνη αναφερόταν ότι η εφαρμογή των προνομοθετημένων περικοπών των συντάξεων «δεν χρειάζεται ούτε για να επιτευχθεί, ούτε για να διατηρηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τον στόχο για 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα».

Στην έκδοση επίσης αναφέρεται ότι οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 0,5% του ΑΕΠ που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2019 «αποσκοπούν στη μετατόπιση του μείγματος πολιτικής σε πιο φιλικές προς την ανάπτυξη και στην κοινωνική ένταξη πολιτικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή