Π. Πετράκης: Απειλή η στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις

Π. Πετράκης: Απειλή η στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά το 2019, η αναμενόμενη τάση είναι ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από χαμηλής πτήσης θετική ανάπτυξη, με κύρια χαρακτηριστικά τη διατήρηση της ισορροπίας στο δημοσιονομικό και εξωτερικό ισοζύγιο, με ιδιαίτερα, όμως, αργή βελτίωση του διαθέσιμου ιδιωτικού εισοδήματος και αργή βελτίωση της λειτουργικότητας των επιχειρήσεων. Η Ελλάδα έχει βγει από το κάδρο των πηγών διεθνών κινδύνων. Οι κίνδυνοι που υπάρχουν μπορεί να έχουν εξωτερική ή εσωτερική προέλευση. Και στις δύο προελεύσεις διακρίνονται κίνδυνοι που μπορεί να έχουν πεδίο γέννησης τον οικονομικό και τον πολιτικό χώρο με αυξανόμενο ρόλο στον τελευταίο.

Στο εξωτερικό πεδίο εντοπίζονται τέσσερις πιθανές πηγές κινδύνων: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας, με επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη. Η κανονικοποίηση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. Η αυξανόμενη αδυναμία του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και του πολιτικού προσωπικού (ΗΠΑ, Ευρώπη, Λατ. Αμερική, Τουρκία κ.λπ.) να ανταποκριθεί στην περιπλοκότητα των προβλημάτων της καθοδικής φάσης του οικονομικού κύκλου και των μεγάλων γεωπολιτικών εξελίξεων (τεχνολογικές, πληθυσμιακές και γεωστρατηγικές μεταβολές). Εδώ θα πρέπει να εντάξουμε, για την Ελλάδα, και τις εντάσεις με τη γείτονα Τουρκία.

Στο εσωτερικό πεδίο εντοπίζονται τέσσερις πηγές κινδύνων: Ο υψηλής έντασης πολιτικός κύκλος (επανειλημμένες εκλογικές αναμετρήσεις) και το άνοιγμα χρόνιων ζητημάτων (ΠΔΓΜ). Η παρατηρούμενη εξ αντικειμένου υπέρβαση της αρμοδιότητας της δικαστικής εξουσίας, η οποία συσκοτίζει τις δυνατότητες της εκτελεστικής εξουσίας στη δημοσιονομική διαχείριση. Η καλλιέργεια ενός πνεύματος επιστροφής στην «κανονικότητα της ευημερίας», σε συνδυασμό με μια «ανακουφιστική» μεταρρυθμιστική στασιμότητα. Τέλος, η «ανάκαμψη χωρίς χρηματοπιστωτικό σύστημα» και ο αδύναμος κρίκος της οικονομίας, που είναι οι τράπεζες.

* Ο κ. Παναγιώτης Πετράκης είναι καθηγητής στο ΕΚΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή