2009-2019: Η δεκαετία που άλλαξε ριζικά την εικόνα των τραπεζών

2009-2019: Η δεκαετία που άλλαξε ριζικά την εικόνα των τραπεζών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αύξηση του δικτύου καταστημάτων τους με έμφαση κυρίως στα αστικά κέντρα ανακοίνωναν στις αρχές του 2009 μέσω της «Κ» οι τράπεζες ATEbank, Εμπορική, Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Κύπρου, Millennium Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Probank και Aspis Bank, ενώ η Citibank ανακοίνωνε ότι θα διατηρήσει σταθερό τον αριθμό του δικτύου καταστημάτων της. Σήμερα, ακριβώς μια δεκαετία μετά, κανένα από αυτά τα brand name δεν υπάρχει πλέον στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα (με εξαίρεση τη Citibank που όμως δεν δραστηριοποιείται πλέον στη λιανική και δεν διαθέτει δίκτυο καταστημάτων), καθώς οι επιπτώσεις από τη δημοσιονομική κρίση στο τραπεζικό σύστημα ήταν καθοριστικές: τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, αλλαγή στρατηγικής, απορροφήσεις και συγχωνεύσεις τραπεζών που εξαφάνισαν επωνυμίες, μείωση δικτύου καταστημάτων κατά περίπου 2.500 και μείωση εργαζομένων κατά περίπου 25.000.

Ολα αυτά οδήγησαν στη δημιουργία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που μαζί με την Attica bank, την HSBC και όσες συνεταιριστικές απέμειναν, συνθέτουν τον εγχώριο τραπεζικό χάρτη με έναν συνολικό αριθμό μόλις 2.000 καταστημάτων από περίπου 4.100 το 2009 και σχεδόν 41.000 εργαζομένους από περίπου 66.000 δέκα χρόνια πριν.

ΝΑ Ευρώπη

Η κρίση είχε δραματικές επιπτώσεις και στη διεθνή παρουσία των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες σχεδόν δέκα χρόνια πριν είχαν ανακηρυχθεί οι ισχυρότερες στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, από την οποία σήμερα με ελάχιστες εξαιρέσεις (όπως η ισχυρή παρουσία της Eurobank στη Βουλγαρία και την Κύπρο) έχουν αποχωρήσει ή διαθέτουν περιορισμένη παρουσία, που σε τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα μεγέθη που είχαν φθάσει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει η «Κ», στο βάθρο των νικητών του αγωνίσματος που οδηγούσε στην κατάκτηση του τίτλου «Μεγαλύτερη τράπεζα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης» βρίσκονταν μόνον ελληνικές τράπεζες!

Σύμφωνα με την κατάταξη-αναφορά για τον διεθνή τραπεζικό τομέα του βρετανικού περιοδικού The Banker, η μεγαλύτερη τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη με βάση το ενεργητικό ήταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με σύνολο ενεργητικού 71,2 δισ. δολάρια, με το ασημένιο να πηγαίνει στην Eurobank με ενεργητικό 52,4 δισ. δολάρια και το χάλκινο στην Alpha Bank με 51,9 δισ. δολάρια. Στις 20 ισχυρότερες τράπεζες της ΝΑ Ευρώπης με βάση το ενεργητικό βρίσκονταν επίσης η Τράπεζα Πειραιώς που ήταν 8η στην κατάταξη, ενώ ακολουθούσαν στην 11η θέση η Αγροτική Τράπεζα και στη 12η η Εμπορική Τράπεζα. Στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης οι ελληνικές τράπεζες διέθεταν ένα δίκτυο άνω των 2.300 καταστημάτων με εργαζομένους που ξεπερνούσαν τις 20.000!

Η επανεκκίνηση

Σήμερα, στην αυγή του 2019, οι ελληνικές τράπεζες κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ», η Τράπεζα Πειραιώς κλείνει το 2018 με συνολικό αριθμό 550 καταστημάτων και σχέδια για περαιτέρω εξορθολογισμό του το 2019. Η Alpha Bank με δίκτυο 431 καταστημάτων συνεχίζει και αυτή τον εξορθολογισμό του δικτύου της, καθώς και η Εθνική Τράπεζα με ένα δίκτυο σήμερα 430 καταστημάτων. Η Eurobank ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του δικτύου της, διαθέτει 350 καταστήματα και για το νέο έτος δεν προβλέπονται αλλαγές. Η Attica Bank στο τέλος του 2018 διαθέτει δίκτυο 55 καταστημάτων, έχοντας ολοκληρώσει και αυτή την αναδιάρθρωσή της. Ολες οι τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού που οδηγεί σε ενίσχυση των ψηφιακών δικτύων διανομής τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα αλλάζει σταδιακά και ουσιαστικά την εικόνα των τραπεζικών υποκαταστημάτων που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT