Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• Δεν οφείλεται Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου (ΦΣΚ) με συντελεστή 1,1% στη διαφορά έκδοσης μετοχών υπέρ το άρτιον, με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Με την απόφαση αυτή δόθηκε οριστικό τέλος σε ένα ζήτημα επί του οποίου μέχρι σήμερα διαπιστωνόταν διάσταση απόψεων μεταξύ των δικαστικών αποφάσεων και της φορολογικής διοίκησης, η οποία από το 2014 άρχισε να αμφισβητεί την απαλλαγή της διαφοράς υπέρ το άρτιον από τον ΦΣΚ. Σημειωτέον ότι η εκδοθείσα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ 1238/2018) προς υλοποίηση της παραπάνω απόφασης ανακαλεί ρητώς την προγενέστερη (αντίθετη) θέση της διοίκησης που επέβαλε ΦΣΚ στο υπέρ το άρτιον.

• Η διαφορά που προκύπτει από την έκδοση μετοχών σε τιμή ανώτερη του αρτίου («υπέρ το άρτιο») επιτρέπεται από την 1.1.2019 να συμψηφισθεί με την απόσβεση ζημιών της εταιρείας. Η ρύθμιση αυτή «λύνει τα χέρια» σε πολλές επιχειρήσεις οι οποίες θα μπορούν να προχωρήσουν στον παραπάνω συμψηφισμό, εξυγιαίνοντας αυτομάτως τον ισολογισμό τους. Αντίθετα, με το προηγούμενο καθεστώς ήταν υποχρεωμένες να αυξήσουν το κεφάλαιο τους καταβάλλοντας τον εκάστοτε προβλεπόμενο φόρο, προκειμένου στη συνέχεια να αποσβέσουν τις ζημιές τους. Να σημειώσουμε ότι οι διατάξεις περί μεταφοράς φορολογικών ζημιών (άρθρο 27 ν. 4172/2013) για συμψηφισμό με κέρδη επόμενων ετών δεν επηρεάζονται.

• Ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία θεωρείται για τα φυσικά πρόσωπα και το εισόδημα που προκύπτει από την εκμίσθωση των επίπλων ή μηχανημάτων (εξοπλισμού), κατά την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση της χρήσης γης ή ακινήτου μαζί με τα έπιπλα ή τα μηχανήματα Προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία είναι ο εκμισθωτής να αποξενώνεται από τη χρήση του ακινήτου, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες στον μισθωτή (π.χ. καθαριότητα, ασφάλεια κ.λπ.). Εάν παρέχει και τέτοιες υπηρεσίες, το εισόδημα χαρακτηρίζεται στο σύνολο του εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ΠΟΛ. 1069/2015).

• Για φυσικά πρόσωπα δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου 100% για το επόμενο έτος στα εισοδήματα από: μισθωτή εργασία, συντάξεις, μερίσματα, δικαιώματα, ενοίκια, τόκους, υπεραξία μεταβίβασης ακινήτων ή μετοχών. Απεναντίας, για νομικά πρόσωπα όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως προέλευσης, λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος. Επισημαίνεται, δε, ότι τα σχετικά εισοδήματα υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος με τον εταιρικό συντελεστή ύψους 29%, ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα.

• Μέχρι 31/3/2019 προβλέπεται η υποβολή των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ – «πόθεν έσχες»). Επί του παρόντος, η ενιαία διαδικτυακή εφαρμογή υποβολής παραμένει εκτός λειτουργίας προκειμένου να προσαρμοστεί στις διατάξεις του ν.4571/2018. Ολες οι υποχρεώσεις υποβολής των ΔΠΚ & ΔΟΣ του έτους 2018 καθώς και επανυποβολής των ΔΠΚ & ΔΟΣ των ετών 2016, 2017 και 2018 θα μπορούν να εκπληρωθούν από την 18η Φεβρουαρίου 2019 έως την παραπάνω ημερομηνία (31/3/2019) με την επαναλειτουργία της εφαρμογής. Η περίοδος κατά την οποία η εφαρμογή υποβολής θα παραμείνει κλειστή, παρατείνει την προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής αρχικών ΔΠΚ & ΔΟΣ έτους 2018.Η ηλεκτρονική καταχώριση των καταστάσεων υπόχρεων προσώπων σε ΔΠΚ και ΔΟΣ έτους 2018 από τους φορείς υποχρέων θα ξεκινήσει την 3η Ιανουαρίου 2019 και θα ολοκληρωθεί την 25η Ιανουαρίου 2019.

• Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των υποχρέων εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα, τους δικαστικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους, εκτελεστικά μέλη Δ.Σ. πιστωτικών ιδρυμάτων και ασφαλιστικών επιχειρήσεων, εκτός άλλων περιλαμβάνονται και οι ιδιοκτήτες/εκτελεστικά μέλη Δ.Σ. και διευθυντές εταιρειών που αναλαμβάνουν δημόσιες συμβάσεις ή έργα για το Δημόσιο (άνω του ορίου των 150.000 ευρώ για παροχή υπηρεσιών και προμήθειες ή 300.000 για δημόσια έργα).

• O ΕΦΚΑ εξακολουθεί εσφαλμένα να καταλογίζει την ελάχιστη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά των 157,95 ευρώ σε ασφαλισμένους που τελούν σε καθεστώς παράλληλης ασφάλισης (μισθωτοί που διατηρούν ασφαλιστέα ιδιότητα υπαγόμενη στον τέως ΟΑΕΕ, όπως μέλη εταιρειών, ελεύθεροι επαγγελματίες κτλ.), ακόμη και ελλείψει εισοδήματος από τη δεύτερη ιδιότητα. Επισημαίνεται ότι από 1.1.2017 και εφεξής, οι παραπάνω ασφαλισμένοι υποχρεούνται στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τον μισθό που λαμβάνουν όσο και για το πραγματικό εισόδημα από την ιδιότητα του «ελεύθερου επαγγελματία», εφόσον αυτό υφίσταται. Ωστόσο, για την ασφαλιστέα ιδιότητα του «ελεύθερου επαγγελματία» δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής εκ νέου της ελάχιστης ασφαλιστικής εισφοράς των 157,95 ευρώ. Συνεπώς, εσφαλμένα καταλογίζεται η ελάχιστη μηνιαία ασφαλιστική οφειλή των 157,95 ευρώ σε ασφαλισμένους με μηδενικά εισοδήματα από την ιδιότητα υπαγόμενη στον τέως ΟΑΕΕ, ενώ θα έπρεπε να καταλογίζεται μόνο η εισφορά των €10 μηνιαίως υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, η οποία οφείλεται σε κάθε περίπτωση.

Πηγή: Grant Thornton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή