Financial Times: H Ελλάδα εξασφαλίζει πλεόνασμα «φρενάροντας» τις επενδύσεις

Financial Times: H Ελλάδα εξασφαλίζει πλεόνασμα «φρενάροντας» τις επενδύσεις

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια της να προσελκύσει επενδυτές, περιμένει ότι το 2018 πέτυχε για ακόμη μία φορά υπέρπλεονασμα στον ισολογισμό της, αλλά πολλοί είναι οι οικονομολόγοι που αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση «πετυχαίνει» περισσότερα από όσα μπορεί να αντέξει, αναφέρουν σε άρθρο τους για την ελληνική οικονομία οι Financial Times.

Το πλεόνασμα έφτασε στα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας κατά 2,9 δισεκατομμύρια τις αρχικές προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.

«Οι περικοπές σημαίνουν ότι το περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο της ελληνικής οικονομίας, χαραμίζεται σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα εις βάρος της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και ευημερίας της χώρας», δηλώνει στους Financial Times η Μιράντα Ξαφά, πρώην οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Τα επιδόματα στους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις επενδύσεις σε τομείς, όπως η εκπαίδευση και η υγεία, οι οποίες δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας», πρόσθεσε η κ. Ξαφά.

Αρκετοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα εξαιρετικά υψηλά πλεονάσματα του 2017 και του 2018 έχουν ήδη περιορίσει την μελλοντική ανάπτυξη. Οι καλές επιδόσεις της κυβέρνησης προήλθαν από μεγάλες περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες συνήθως έχουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει επανειλλημένως δηλώσει ότι ένα σημαντικό μέρος του υπερπλεονάσματος θα κατευθυνθεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της κοινωνικής απομόνωσης, ξεκινώντας με μια εφάπαξ επιδότηση τον Δεκέμβριο στους συνταξιούχους των οποίων τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά το ήμισυ κατά τη διάρκεια της κρίσης .

Με τις εκλογές να πλησιάζουν, το αργότερο τον Οκτώβριο, οι επιδοτήσεις στοχεύουν και στην επανάκτηση των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, όπως αναφέρει το άρθρο των Financial Times, δεν έχουν δει κανένα όφελος από την επιστροφή της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά την μεγαλύτερη περίοδο ύφεσης της σύγχρονης ιστορίας της χώρας

Αν και οι επιδοτήσεις αποτελούν μία «ένεση ρευστότητας για την οικονομία», δεν είναι πιθανό να αυξήσουν την ανάπτυξη, τονίζουν αρκετοί οικονομολόγοι, καθώς η αύξηση των εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών αναμένεται να κατευθυνθεί στην αγορά εισαγόμενου πετρελαίου και χειμωνιάτικων ρούχων και όχι στην διασκέδαση σε τοπικά καφέ και εστιατόρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή