H παροχολογία δυσκολεύει την επιστροφή στις αγορές

H παροχολογία δυσκολεύει την επιστροφή στις αγορές

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει ακόμα στις αγορές και έχει την πολυτέλεια του «μαξιλαριού» ρευστότητας ώστε να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει σε μία νέα έκδοση, οι αναλυτές και οι οίκοι αξιολόγησης δεν φαίνεται ακόμη να έχουν πειστεί για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αντίθετα, επισημαίνουν πως η επιστροφή στις αγορές θα είναι δύσκολη και προσθέτουν πως η ανάπτυξη παρόλο που έχει επιστρέψει, παραμένει αναιμική και ευάλωτη. Τα υπερπλεονάσματα και οι παροχές στις οποίες προχωρά ενόψει εκλογών η ελληνική κυβέρνηση, εκτός του ότι «παγώνουν» τις επενδύσεις, ψαλιδίζουν την ανάκαμψη και θέτουν σημαντικούς μακροπρόθεσμους κινδύνους στην οικονομία.

Εκτός αγορών

Οπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt, τέσσερις μήνες μετά το τέλος των μνημονίων η Ελλάδα δεν έχει ακόμα πρόσβαση στις αγορές, προσθέτοντας πως καμία άλλη χώρα που τελούσε σε πρόγραμμα δεν καταβάλλει τόσο υψηλά επιτόκια για να δελεάσει επενδυτές να αγοράσουν τα ομόλογά της.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόδοση των ελληνικών ομολόγων παραμένει «κολλημένη» στα απαγορευτικά επίπεδα του 4,4% με το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων να κινείται στις 414 μονάδες βάσεις, τη στιγμή που πριν ακριβώς από έναν χρόνο, μήνες πριν βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια, είχε υποχωρήσει κάτω από τις 300 μ.β., με την απόδοση να αγγίζει χαμηλά 12ετίας στο 3,6%.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η ανησυχία των επενδυτών οφείλεται στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τσίπρα να «παγώσει» διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να θυσιάσει τη δημοσιονομική πειθαρχία κάνοντας ακριβά προεκλογικά δώρα.

Το «μαξιλαράκι» των 26 δισ. καλύπτει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης για τους επόμενους 22 μήνες. Ωστόσο, όπως τονίζει χαρακτηριστικά η Handelsblatt, για να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση η Ελλάδα και για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θα πρέπει να δοκιμαστεί στις αγορές.

Η Handelsblatt επισημαίνει πως η επιστροφή στις αγορές δεν θα είναι περίπατος. Οι οίκοι αξιολόγησης, όπως και οι επενδυτές, παραμένουν σκεπτικοί κι έτσι αξιολογούν τη χώρα μας πολλές βαθμίδες κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα» (τρεις η Fitch, τέσσερις η S&P και έξι η Moody’s). «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εξήλθε από πρόγραμμα με τρεις οίκους να αμφισβητούν την πιστοληπτική της ικανότητα», σημειώνει. Ο Βολφκγάνγκο Πίκολι, ένας από τους διευθυντές της Teneo International, εκτιμά ότι σε περίπτωση που το «μαξιλαράκι» εξαντληθεί γρηγορότερα λόγω υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, τότε η Ελλάδα ενδέχεται να περιέλθει «σε πολύ δύσκολη θέση. Ισως μάλιστα να πυροδοτήσει φόβους για την ανάγκη ενός νέου πακέτου στήριξης».

Την ίδια στιγμή, οι οικονομολόγοι φοβούνται πως η δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας ήδη «ψαλιδίζεται» από τα εξαιρετικά υψηλά πλεονάσματα που σημειώθηκαν το 2017 και το 2018, όπως επισημαίνουν οι Financial Times. Μεγάλο μέρος της υπεραπόδοσης έχει προέλθει από τις μεγάλες περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, που κανονικά θα έπρεπε να είναι βασικός παράγοντας για την επίτευξη ανάπτυξης, σημειώνει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.

Το κόστος των παροχών

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με το επίδομα θέρμανσης και τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων θα μπορούσαν να φτάσουν στα 2 δισ. ευρώ κατά τους προσεχείς μήνες. Ενώ οι παροχές αυτές διοχετεύουν ρευστότητα στην οικονομία, δεν προωθούν την ανάπτυξη, επισημαίνουν οι F.T. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πάνο Τσακλόγλου, η συμπίεση των επενδύσεων για χάρη των κοινωνικών μέτρων «θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη». Το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων είναι αυτό που δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις εργασίας και η ελληνική κυβέρνηση το 2017 όπως και το 2018 επέλεξε να το «παγώσει» για χάρη των υπερπλεονασμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή