«Κλειδί» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων οι ιδιωτικοποιήσεις

«Κλειδί» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων οι ιδιωτικοποιήσεις

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις θέτουν σε δοκιμασία την εμπιστοσύνη των επενδυτών, προειδοποιεί σε ανάλυσή της η Eurobank, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησής τους, χωρίς πολιτικά ή οικονομικά εμπόδια. Η Eurobank, στην ανάλυσή της, επισημαίνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι σημαντικές όχι μόνο για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά και ως μέσον αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων, για την αναβάθμιση των αποκτούμενων περιουσιακών στοιχείων, όπως επίσης και για το άνοιγμα των κλειστών αγορών και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ωστόσο, σημειώνει, κάνοντας μια αναδρομή στις προγραμματισθείσες ιδιωτικοποιήσεις των τριών μνημονίων, η εφαρμογή τους αντιμετώπισε σημαντικά εμπόδια και καθυστερήσεις από την αρχή. Κάθε χρόνο, από την αρχή του προγράμματος, οι πραγματοποιηθείσες ιδιωτικοποιήσεις ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες.

Ως αιτίες, η αναλύτρια της τράπεζας Αννα Δημητριάδου παραθέτει τις επιφυλάξεις πολιτικών και μάνατζερ να εφαρμόσουν τις σχετικές πολιτικές, την αντίσταση από τα συνδικάτα, την πολυπλοκότητα και το χαμηλό επίπεδο ωρίμανσης κάποιων έργων, καθώς και τις επιφυλάξεις της κοινής γνώμης ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποβούν εις όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Καθυστέρηση εξακολουθεί να υφίσταται και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του Αυγούστου του 2015, παρότι θα έπρεπε να ολοκληρωθεί με το τέλος του μνημονίου, επισημαίνεται στην ανάλυση. Αναφέρει χαρακτηριστικά τις πλέον εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις που θα έπρεπε να ολοκληρωθούν, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν: Ελληνικό, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Εγνατία, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΦΑ, Αφάντου Ρόδου και Μαρίνες.

Σημειώνεται ότι για το 2019 προβλέπονται έσοδα 1,532 δισ. ευρώ και η ανάλυση θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης και πάλι, καθώς οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις τοποθετούνται στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και οι διαγωνισμοί σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν ξεκινήσει. Επιπλέον, το γεγονός πως το 2019 είναι έτος εκλογών αυξάνει τους κινδύνους.

Συνολικά, παρ’ όλα αυτά, έως τώρα αντλήθηκαν έσοδα 5,445 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις και η Eurobank υποστηρίζει ότι έχει επιτευχθεί ένα επίπεδο ωριμότητας που επιτρέπει την επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος από τώρα και στο εξής. Αυτό είναι σημαντικό, αναφέρει, πέρα από τα οικονομικά οφέλη και για έναν ακόμη λόγο: την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Η Ελλάδα, τονίζει, θα είναι σε θέση να προσελκύσει επενδύσεις και να αντλήσει πόρους μόνο αν πείσει τους επενδυτές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι δεν θα κάνει πίσω στις δεσμεύσεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή