Φυσικό αέριο: Χωρίς αποθέματα ασφαλείας η Ρεβυθούσα

Φυσικό αέριο: Χωρίς αποθέματα ασφαλείας η Ρεβυθούσα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άτυπη επιφυλακή βρίσκονται το τελευταίο διήμερο οι αρμόδιοι φορείς για την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, καθώς το παρατεταμένο ψύχος εκτόξευσε τη ζήτηση σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ το σύστημα φυσικού αερίου δουλεύει χωρίς αποθέματα ασφαλείας παρά τη λειτουργία της νέας δεξαμενής της Ρεβυθούσας. Αυτό προκύπτει σαφώς από επιστολή της ΔΕΠΑ προς τη ΡΑΕ με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2019, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Δημήτρη Τζώρτζη, να ομολογεί ότι η ΔΕΠΑ δεν είναι σε θέση να δεσμεύσει ποσότητες φυσικού αερίου για απόθεμα ασφαλείας προς λογαριασμό των πελατών της ηλεκτροπαραγωγών και να επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς τις ευθύνες για την έλλειψη προγραμματισμού πρόσθετων φορτίων στον ΔΕΣΦΑ και στην καθυστέρηση παράδοσης της χρήσης της τρίτης δεξαμενής.

Βάσει απόφασης της ΡΑΕ, που υπεγράφη στις 20 Δεκεμβρίου 2018 και πήρε τη μορφή ΦΕΚ στις 31/12/2018 και ακολούθως δημοσιεύθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου που δεν διαθέτουν εναλλακτικό καύσιμο (ντίζελ) υποχρεούνται να διατηρούν στην τρίτη δεξαμενή της Ρεβυθούσας αποθέματα ασφαλείας 5 ημερών για τη λειτουργία τους σε περιόδους κρίσης εφοδιασμού του συστήματος, ούτως ώστε να μη διαταράσσεται η ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια. Τα αποθέματα ασφαλείας θα πρέπει να διατηρούνται από 1ης Δεκεμβρίου εκάστου έτους έως και την 1η Μαρτίου του επόμενου έτους. Για τη φετινή περίοδο, που είναι και η πρώτη εφαρμογής του μέτρου, η απόφαση υποχρεώνει τους ηλεκτροπαραγωγούς να δηλώσουν τέσσερις ημέρες μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ, δηλαδή στις 8 Ιανουαρίου, τον φορέα που θα τηρεί για λογαριασμό τους τα αποθέματα ασφαλείας στη Ρεβυθούσα. Αντίστοιχη υποχρέωση έχουν όλες οι μονάδες φυσικού αερίου, εκτός αυτών που διαθέτουν εναλλακτικό καύσιμο. Στην τελευταία αυτή κατηγορία ανήκουν μόνο οι μονάδες (Θεσσαλονίκης και Θίσβης) της Εlpedison που μπορούν, ελλείψει φυσικού αερίου, να λειτουργήσουν και με ντίζελ.

Οι υπόλοιπες μονάδες θα έπρεπε, βάσει της απόφασης της ΡΑΕ, στις 8 Ιανουαρίου να υποδείξουν ποιος θα κρατήσει για λογαριασμό τους αποθέματα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και αντίστοιχα ο φορέας που θα τα κρατήσει να δεσμεύσει αντίστοιχες ποσότητες. Η Protergia (Μυτιληναίος Α.Ε.) δήλωσε στη ΡΑΕ ότι θα διατηρήσει η ίδια ποσότητα ως αυτοπρομηθευόμενος παραγωγός. ΔΕΗ και ΗΡΩΝ ζήτησαν από τη ΔΕΠΑ ως προμηθευτή τους να δεσμεύσει ποσότητες για λογαριασμό τους. Η ΔΕΠΑ ωστόσο, όπως προκύπτει από την επιστολή του κ. Τζώρτζη προς τη ΡΑΕ, η οποία κοινοποιείται και σε ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ και ΗΡΩΝ, δεν είχε προγραμματίσει φορτία για να μπορέσει να καλύψει και αποθέματα ασφαλείας.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εάν τη δεδομένη στιγμή δέσμευε ποσότητες για αποθέματα ασφαλείας θα καθίστατο επισφαλής η ομαλή τροφοδοσία των πελατών της, λόγω των πολύ υψηλών καταναλώσεων που παρατηρούνται και των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Πρόκειται για οξύμωρο επιχείρημα δεδομένου ότι τα αποθέματα ασφαλείας καλούνται ακριβώς να καλύψουν έκτακτες ανάγκες. Η κάλυψη αυτή σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ προαπαιτεί προμήθεια και προγραμματισμό συμπληρωματικών φορτίων, ο οποίος επηρεάστηκε σαφώς, «κρίσιμα και αρνητικά, από την αβεβαιότητα του χρόνου έναρξης λειτουργίας της τρίτης δεξαμενής στην Εγκατάσταση της Ρεβυθούσας». Η ΔΕΠΑ καλεί τη ΡΑΕ να μεταθέσει τις ημερομηνίες για τη δήλωση υπόχρεου και χρήσης αποθεμάτων την 1/2/2019 και την έναρξη περιόδου εποχικής αποθήκευσης στις 13/2/2019 έναντι της 16ης Ιανουαρίου.

Προς ενίσχυση πάντως της επάρκειας του συστήματος η ΔΕΠΑ έχει μεταφέρει την έλευση προγραμματισμένου για το τέλος του μηνός φορτίου LNG νωρίτερα. Ενα ακόμη φορτίο LNG φτάνει στη Ρεβυθούσα αρχές Φεβρουαρίου από τη «Μυτιληναίος» και ένα δεύτερο τον Μάρτιο, ενώ το σύστημα στηρίζεται τις τελευταίες ημέρες στο φορτίο της «Μυτιληναίος» που άδειασε στη Ρεβυθούσα στις 6 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή