Το χαρτί των αυξήσεων μισθών παίζει η κυβέρνηση

Το χαρτί των αυξήσεων μισθών παίζει η κυβέρνηση

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ισχυρά χαρτιά της αναμένεται να ρίξει εντός της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση, και δη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς τρεις υπουργικές αποφάσεις που αφορούν σωρευτικά εκατομμύρια Ελληνες αναμένεται να λάβουν το πράσινο φως από Μαξίμου, οικονομικό επιτελείο αλλά και δανειστές. Πρόκειται για την απόφαση αύξησης του κατώτατου μισθού, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους που θα «κουμπώσει» με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, αλλά και την καταβολή επιδόματος στέγασης σε περίπου 300.000 οικογένειες. Με τη χώρα να έχει εισέλθει ήδη σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, οι αυξήσεις και οι παροχές αναμένεται να αποτελέσουν το βασικό χαρτί της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Οι τελικές υπογραφές ενδέχεται να μπουν μετά τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών που επισκέπτονται από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου τη χώρα μας, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η πρώτη και πλέον εμβληματική παρέμβαση αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου. Οπως αποκάλυψε η «Κ», με βάση τα εναλλακτικά σενάρια που περιλαμβάνει το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, εξετάζεται η αύξηση των κατώτατων αποδοχών μεταξύ 8% και 10%, ώστε να προσεγγίσει τα 630 ευρώ.

Το θέμα θα απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο, όπου η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου θα παρουσιάσει την πρότασή της και οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, ώστε οι αυξημένοι μισθοί να καταβληθούν από τον Φεβρουάριο.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί σχετικά με μια «μεγάλη αύξηση» του κατώτατου παράλληλα με την κατάργηση του υποκατώτατου, παρά την κυβερνητική δέσμευση για υλοποίηση του προγράμματος επιδότησης της εργοδοτικής εισφοράς των νέων, ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Ομως, με σύμμαχο το πόρισμα της επιτροπής, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι αφενός οι επερχόμενες αυξήσεις δεν αναμένεται να επιβραδύνουν την ανάκαμψη της απασχόλησης που ήδη παρουσιάζεται, δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενώ ενδέχεται να επηρεάσουν θετικά την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς για τους νέους, με εκτιμώμενο κόστος 51 εκατομμυρίων ευρώ το έτος.

Η τρίτη, εξίσου σημαντική υπουργική απόφαση, καθώς εκτιμάται ότι θα «ακουμπήσει» τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, αφορά την επιδότηση ενοικίου. Η παροχή θα δοθεί σε περίπου 300.000 οικογένειες, με εισοδήματα από 7.000 ευρώ έως 21.000 ευρώ. Ειδική διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών γίνεται σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα της επιδότησης των δόσεων στεγαστικού δανείου, με την κυβέρνηση να ζητεί τα εισοδηματικά κριτήρια σε αυτή την ομάδα πολιτών να ξεκινούν από 10.000 ευρώ. Η τελική απόφαση δεν αποκλείεται να «κλειδώσει» κάπου κοντά στις 8.000 ευρώ. Ειδικά για τους ενοικιαστές, η υπουργική απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Προστασίας Θεανώς Φωτίου, θα ορίζει επιδότηση 70 με 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τον αριθμό των μελών, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή