Μεγάλες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, στα ύψη παραμένουν οι αποδόσεις των ομολόγων

Μεγάλες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, στα ύψη παραμένουν οι αποδόσεις των ομολόγων

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ψυχραιμία και πολύ χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον «απάντησε» η ελληνική αγορά ομολόγων στις πολιτικές εξελίξεις, σε αντίθεση με το ελληνικό Χρηματιστήριο όπου ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν ότι το καλύτερο σενάριο για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία είναι η επίσπευση των εκλογών, καθώς μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος ενισχύει την αβεβαιότητα και κρατά τους επενδυτές σε απόσταση.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,288% με οριακή άνοδο (+0,14%) από τα επίπεδα της Παρασκευής, ενώ το spread κινήθηκε στις 407 μονάδες βάσης. Μικρή άνοδο κατά 0,49% εμφάνισε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία έφθασε το 3,258%, ενώ στο 3,99% διαμορφώθηκε η απόδοση του 7ετούς, με τον συνολικό τζίρο στη δευτερογενή αγορά τίτλων να μην ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών κυριάρχησαν οι πωλητές –αν και λίγοι, κρίνοντας από τον εξαιρετικά χαμηλό τζίρο των μόλις 25 εκατ. ευρώ–, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 0,92% και τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει «βουτιά» 4,17%, εν αναμονή της ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία και θα δώσει μια πρώτη εικόνα για τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος. Οπως σημειώνει άλλωστε η Credit Suisse, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα απασχολήσουν τις αγορές αυτή την εβδομάδα προκαλώντας έντονη μεταβλητότητα. Κατά την UBS, μπορεί μάλιστα να αποτελέσουν «καθρέπτη» των τάσεων στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές.

Πάντως, διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές με μπαράζ εκθέσεών τους «βλέπουν» πλέον αυξημένες πιθανότητες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, επισημαίνοντας πως οι αγορές «μισούν» την αβεβαιότητα.

Το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λίγο πριν από τις γενικές εκλογές δεν αποτελεί έκπληξη, όπως σημείωσε η Citigroup σε έκθεσή της, προσθέτοντας πως πλέον έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να παραμείνει στην εξουσία για μερικούς μήνες, όπως επισημαίνει, παρόλο που οι πιθανότητες για εκλογές την άνοιξη (πιθανώς τον Μάιο μαζί με τις ευρωπαϊκές εκλογές) έχουν σαφώς αυξηθεί. Πάντως, κατά την άποψη της αμερικανικής τράπεζας, παρά την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, οι πιθανότητες ανατροπής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστείς ή / και δημοσιονομικού εκτροχιασμού παραμένουν αρκετά χαμηλές.

Το σημαντικό για την Ελλάδα είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων καθώς και η βιωσιμότητα της ανάκαμψης στην οικονομία, η οποία έχει μόλις ξεκινήσει, σημειώνει από την πλευρά της η Morgan Stanley, η οποία εκτιμά ότι η κυβέρνηση πιθανώς θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο, εάν τη χάσει, μπορεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, γεγονός που, κατά την άποψη της Morgan Stanley, αυξάνει τους κινδύνους εφαρμογής της πολιτικής στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, καθώς και τη μεταβλητότητα στην αγορά.

Οι πρόωρες εκλογές αποτελούν θετική εξέλιξη για τους επενδυτές, όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, επικεφαλής επενδύσεων της Merit Securities. «Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις φέρνουν την εκλογική αναμέτρηση νωρίτερα, με αυξημένες πιθανότητες αυτή να πραγματοποιηθεί τον Μάιο. Το γεγονός είναι θετικό για την οικονομία και το Χ.Α,. το οποίο θα μπορούσε μερικώς και να αυτονομηθεί έναντι νέων πιέσεων στις διεθνείς αγορές. Εξίσου κρίσιμο για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη είναι όμως και μία πετυχημένη έξοδος στις αγορές», όπως επισημαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή