Συνεργασία στη ΝΑ Μεσόγειο για το αέριο

Συνεργασία στη ΝΑ Μεσόγειο για το αέριο

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία κοινή διακήρυξη που υιοθέτησαν οι συμμετέχοντες υπουργοί επτά χωρών της Ανατολικής Μεσογείου έκλεισαν τη Δευτέρα (14 Ιανουαρίου) οι εργασίες του «Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Το Φόρουμ αποτελεί πρωτοβουλία διαλόγου ανάμεσα σε 7 χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή, Ισραήλ, Κύπρος), οι οποίες εμπλέκονται στην παραγωγή και στη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου. Στόχος της προκήρυξης που υιοθέτησαν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών αυτών, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας υπουργός Γιώργος Σταθάκης, είναι η διευκόλυνση δημιουργίας μιας περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο. Για τον σκοπό αυτό και στο πλαίσιο ενός στρατηγικού διαλόγου, συμφωνήθηκαν η ενίσχυση της συνεργασίας για την προώθηση κοινών έργων υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή, η αξιοποίηση των κοιτασμάτων και η διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες-διαμετακομιστές και στις χώρες-τελικούς καταναλωτές. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εστίασε στον στρατηγικό ρόλο που έχει το αέριο στην ενεργειακή μετάβαση της οικονομίας σε ένα περιβάλλον χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αναφερόμενος δε στις τελευταίες ανακαλύψεις κοιτασμάτων επεσήμανε ότι αναδεικνύουν την περιοχή σε βασικό πόλο διαφοροποίησης εφοδιασμού για την ευρωπαϊκή αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή