Υποχρεωτικά POS σε 53 ακόμη κλάδους μέχρι τις 15 Απριλίου

Υποχρεωτικά POS σε 53 ακόμη κλάδους μέχρι τις 15 Απριλίου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πενήντα τρεις κλάδοι επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών υποχρεώνονται να εγκαταστήσουν συσκευή ηλεκτρονικών χρεώσεων (POS) μέχρι τις 15 Απριλίου. Μεταξύ των κλάδων είναι οι ταχυδρομικές δραστηριότητες, η ενοικίαση και εκμίσθωση γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, δραστηριότητες γραφείων είσπραξης, δραστηριότητες παροχής ιδιωτικής προστασίας, υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος, οι εταιρείες ενοικίασης σκαφών και οι αποθηκευτικές επιχειρήσεις. Οι υπόχρεοι που προστίθενται στη σχετική λίστα οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή της, δηλαδή το αργότερο έως τις 15 Απριλίου. Σημειώνεται ότι για τους φορολογουμένους που δεν θα συμμορφωθούν προβλέπεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Το μέτρο όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εντάσσεται στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της εμφάνισης εσόδων των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών στο τραπεζικό σύστημα. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου η σχετική λίστα των υπόχρεων σε POS θα επανεξεταστεί και ενδεχομένως να προστεθούν και άλλοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας. Για όσους προχωρήσουν σε έναρξη δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ημερών πριν από τη λήξη της προθεσμίας της προθεσμίας οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ακατάσχετος για POS

Στο μεταξύ, στην κυβέρνηση εξετάζουν τη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού για τους επαγγελματίες που υποχρεώνονται να διαθέτουν συσκευή ηλεκτρονικών πληρωμών POS. Ουσιαστικά πρόκειται για υλοποίηση παλαιότερης εξαγγελίας του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ το 2016, η οποία είχε απορριφθεί από τους πιστωτές της χώρας.

Υποχρεωτικά POS σε 53 ακόμη κλάδους μέχρι τις 15 Απριλίου-1

Η υποχρεωτική αποδοχή πληρωμών με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, η οποία «οδηγεί» τις εισπράξεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε όσους χρωστούν και έχουν εναντίον τους επιβληθεί κατασχέσεις, καθώς δεν «βλέπουν» τις εισπράξεις τους αφού κατάσχονται αυτόματα. Αποτέλεσμα της υποχρεωτικής τήρησης POS, χιλιάδες επαγγελματίες αναγκάζονται να καταφεύγουν σε άλλες λύσεις και συγκεκριμένα ζητούν λιγότερα χρήματα για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρουν χωρίς μάλιστα την έκδοση σχετικής απόδειξης.

Η πρόταση

Σύμφωνα με παλαιότερη πρόταση της ΕΣΕΕ στον ακατάσχετο λογαριασμό θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από POS και τραπεζικές συναλλαγές και με πάγια εντολή θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα οι οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, μισθοδοσία και ενδεχομένως προμηθευτές. Αν και η ΕΣΕΕ ζητούσε με βάση την πρόταση, ο λογαριασμός να είναι ακατάσχετος στο σύνολό του, αυτό δεν φαίνεται να γίνεται δεκτό τόσο από την κυβέρνηση αλλά και από τους πιστωτές της χώρας. Και αυτό καθώς θεωρούν ότι δεν μπορεί να δοθεί η δυνατότητα σε μία επιχείρηση να δημιουργήσει τον ειδικό αυτό λογαριασμό και ταυτόχρονα να χρωστάει μικρά ή μεγάλα ποσά στο ελληνικό Δημόσιο. Από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μπορεί πλέον να κλείσει η συμφωνία για ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό σε ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 60%-80% του ποσού των συναλλαγών που γίνονται μέσω POS.

Αύξηση εσόδων

Στη μελέτη της ΕΣΕΕ, που είχε παρουσιαστεί στο παρελθόν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, υποστηριζόταν ότι η καθιέρωση αυτού του λογαριασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ, καθώς θα έβαζε φρένο στη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι είναι ευκολότερο πλέον να δημιουργηθεί ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός, καθώς με την επέκταση των POS στο σύνολο σχεδόν της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία μπορούν να ελέγχονται πληρέστερα οι συναλλαγές των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή