Allianz: Oι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι για επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Allianz: Oι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι για επιχειρήσεις στην Ελλάδα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αλλαγές στη νομοθεσία και στο ρυθμιστικό περιβάλλον που φέρνουν γεγονότα όπως ο εμπορικός πόλεμος και οι δασμοί, οι οικονομικές κυρώσεις, ο προστατευτισμός και η πιθανότητα διάλυσης της Ευρωζώνης αποτελούν για μία ακόμη χρονιά τον σημαντικότερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Global Risk Barometer της Allianz για το 2019, που συγκεντρώνει το 41% των απαντήσεων.

Οι εξελίξεις στις αγορές

Δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με ποσοστό 36%, είναι οι εξελίξεις στις αγορές (όπως η μεταβλητότητα, ο έντονος ανταγωνισμός και οι εξαγορές και συγχωνεύσεις), ενώ στην τρίτη θέση, συγκεντρώνοντας το 27% των απαντήσεων το καθένα, βρίσκονται: α) Οι μακροοικονομικές εξελίξεις –δηλαδή τα προγράμματα λιτότητας, οι αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων– μαζί με β) τον κίνδυνο πυρκαγιάς-έκρηξης καθώς και γ) οι φυσικές καταστροφές. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα ποσοστά αντιπροσωπεύουν το πόσο συχνά ένας κίνδυνος επιλέχθηκε ως ποσοστό όλων των απαντήσεων από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Αν και για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως –και ειδικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κίνα– η κορυφαία απειλή είναι η διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας (όπως για παράδειγμα, η διακοπή της αλυσίδας προσφοράς), για την Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση στη λίστα της Allianz με 18%. Αξίζει να σημειώσουμε πως η όγδοη ετήσια έρευνα της Allianz για τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς κινδύνους διεθνώς σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών με 2.415 εμπειρογνώμονες από 86 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των διευθυνόντων συμβούλων, των διαχειριστών κινδύνων, των μεσιτών και των ασφαλιστικών εμπειρογνωμόνων.

Τη δεκάδα των κορυφαίων κινδύνων σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις της χώρας μας συμπληρώνουν η αλλαγή κλίματος και η αυξανόμενη μεταβλητότητα των καιρικών συνθηκών (18%), οι πολιτικοί κίνδυνοι και η βία ή οι κοινωνικές διαταραχές που μπορεί να απορρεύσουν από το πολιτικό σκηνικό (18%) –τα οποία αποτελούν νέα προσθήκη στην ελληνική λίστα, τα κυβερνοσυμβάντα (9%) και, τέλος, η κλοπή, η απάτη και η διαφθορά (9%).

Κορυφαίος κίνδυνος

Τα κυβερνοσυμβάντα, αν και στη χώρα μας καταλαμβάνουν τις χαμηλότερες θέσεις, για τις διεθνείς επιχειρήσεις αποτελούν κορυφαίο κίνδυνο μαζί με τη διακοπή δραστηριότητας, ξεπερνώντας την πυρκαγιά και τις φυσικές καταστροφές που καταλαμβάνουν την τρίτη θέση. Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο κοστίζει σήμερα περίπου 600 δισ. δολάρια ετησίως, από 445 δισ. δολάρια το 2014. Τη διεθνή πεντάδα των κινδύνων συμπληρώνουν οι ανησυχίες σχετικά και με τις αλλαγές στη νομοθεσία και στο κανονιστικό πλαίσιο –μετά και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit και τον εμπορικό πόλεμο– και οι εξελίξεις στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή