Μεγάλο ενδιαφέρον για «φορολογικό διαζύγιο»

Μεγάλο ενδιαφέρον για «φορολογικό διαζύγιο»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύουν τα ζευγάρια να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις το 2019, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σε διάστημα 4 εργάσιμων ημερών, από τη στιγμή που άνοιξε η σχετική εφαρμογή στην ΑΑΔΕ, 2.100 φορολογούμενοι γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους στη φορολογική αρχή προκειμένου φέτος να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018.

Μάλιστα, στη σχετική εφαρμογή εισήλθαν 6.500 φορολογούμενοι χωρίς πάντως να δηλώσουν πρόθεση.

Σημειώνεται ότι τα ζευγάρια μπορούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να γνωστοποιήσουν την επιθυμία τους στη φορολογική διοίκηση. Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία η επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης μπορεί να ανακληθεί. Δηλαδή, μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης και η υποβολή κοινής δήλωσης.

Και οι γάμοι του 2019

Πάντως, η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή θα παραμείνει διαθέσιμη και μετά την 28η Φεβρουαρίου 2019 και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογουμένους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019. H γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται άπαξ και δεν ανακαλείται.

Μεγάλο ενδιαφέρον για «φορολογικό διαζύγιο»-1

Τι σημαίνει η υποβολή ξεχωριστής δήλωσης.

1. Η εκκαθάριση του φόρου θα γίνεται ξεχωριστά για κάθε σύζυγο και στη δήλωση του κάθε ενός θα υπολογίζονται αποκλειστικά και μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στο όνομά του. Δηλαδή, με χωριστό υπολογισμό των στοιχείων εισοδήματος, δαπανών και τεκμηρίων και χωριστή βεβαίωση του φόρου ή της απαίτησης για επιστροφή. Επί της ουσίας, εάν σε έναν εκ των συζύγων προέκυπτε φόρος ύψους 500 ευρώ και στον άλλον επιστροφή 500 ευρώ, η εφορία εξέδιδε μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Πλέον, με τις χωριστές δηλώσεις ο υπόχρεος σε φόρο θα πληρώσει κανονικά τον φόρο και ο άλλος θα πάρει την επιστροφή που δικαιούται.

2. Εφόσον υπάρχουν παιδιά, τα εισοδήματά τους θα προστεθούν στον γονέα που έχει υψηλότερα εισοδήματα.

Στην περίπτωση που οι γονείς έχουν ίσο ποσό εισοδήματος, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα. Σε περίπτωση που ένας εκ των γονέων έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται σε αυτόν.

Οι παγίδες

Οι χωριστές δηλώσεις εγκυμονούν και κινδύνους. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος εκ των δύο συζύγων να κληθεί να πληρώσει υψηλότερο φόρο εξαιτίας των τεκμηρίων. Δηλαδή περιουσιακών στοιχείων που δεν μπορούν να συντηρηθούν από το εισόδημα που θα δηλώνεται. Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τις ξεχωριστές δηλώσεις είναι ξεκάθαρη:

• Το ελάχιστο τεκμήριο για τον καθένα είναι 3.000 ευρώ, αντί των 5.000 ευρώ που έχουν ως ζευγάρι.

• Για την κάλυψη ή τον περιορισμό της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ τεκμαρτών – δηλωθέντων εισοδημάτων, λαμβάνονται υπόψη τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά, όπως αυτά δηλώνονται από τον κάθε σύζυγο χωριστά. Δηλαδή, ο ένας δεν μπορεί, πλέον, να καλύψει το τεκμήριο του άλλου με ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών.

• Οι αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, καθώς και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, που αφορούν τον κάθε σύζυγο, βαρύνουν αυτόν ατομικά, κοινώς ο καθένας μόνος του.

• Κάθε σύζυγος υποχρεούται να «χτίσει» μόνος του το αφορολόγητο. Σημειώνεται ότι στην κοινή δήλωση επιτρέπεται οι περισσευούμενες αποδείξεις του ενός να μπορούν να καλύπτουν το «κενό» του άλλου.  

• Σήμερα η ανάλωση κεφαλαίου με την υποβολή κοινής δήλωσης καλύπτεται από το οικογενειακό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι, κατά την αγορά περιουσιακών στοιχείων, τα τεκμήρια  (αυτοκινήτου, διαβίωσης κ.λπ.) καλύπτονται από τα κοινά εισοδήματα των δύο συζύγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή