«Το 11% ξεπερνάει το όριο των αντοχών μας»

«Το 11% ξεπερνάει το όριο των αντοχών μας»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παγωμένη» ήταν η αντίδραση των εργοδοτικών οργανώσεων στο άκουσμα των κυβερνητικών ανακοινώσεων για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,9%. «Το ύψος των μισθών που μπορεί να πληρώνει μια οικονομία και μια κοινωνία στα εργαζόμενα μέλη της δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης» ήταν η δεικτική αντίδραση των ΣΕΒ και ΣΕΤΕ. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι δύο φορείς αφού ξεκαθάρισαν ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να βελτιωθεί, επεσήμαναν πως το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών και του κατώτατου, που μπορεί να αντέξει η οικονομία, συνδέεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας. Παράλληλα, υπογράμμισαν ως επιτακτική ανάγκη για την ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη μείωση της φορολογίας της εργασίας, τη μείωση των εισφορών αλλά και την αποσύνδεση της αύξησης του κατώτατου από τον μέσο μισθό, με τον εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας.

Ακόμη πιο ξεκάθαρη, ως προς την αντίδρασή του, είναι η δήλωση του προέδρου της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα ότι το 11% ξεπερνάει το όριο των αντοχών που έχουν η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η ελληνική οικονομία. «Το αυξημένο κόστος καλείται και πάλι να καταβληθεί από το ίδιο πορτοφόλι, το οποίο παραμένει κενό τραπεζικής χρηματοδότησης και παράλληλα καλύπτει παράλογη φορολόγηση, αυξημένα εργοδοτικά κόστη, ασφαλιστικές εισφορές, μισθούς, ενοίκια, δημοτικά τέλη, ρυθμίσεις ή καταβολές δανείων, ενώ ο κάτοχός του προσπαθεί στο τέλος κάθε μήνα να ισορροπήσει ψυχολογικά μεταξύ του διλήμματος αν αξίζει να κρατάει την επιχείρησή του ανοικτή ή όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρανίκας. Και επεσήμανε πως η ΕΣΕΕ θα προτιμούσε ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί πιο λελογισμένα, ρίχνοντας, τουλάχιστον προς το παρόν, το βάρος του σε χαμηλότερες εισφορές και φόρους.

Την ανάγκη η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνοδευθεί με πρωτοβουλίες για τη διεύρυνση του αφορολογήτου ορίου για τους μισθωτούς και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους επεσήμανε και η ΓΣΕΒΕΕ.

Τέλος, η ΓΣΕΕ, αν και θεωρεί ότι η αύξηση κινείται σε θετική κατεύθυνση, επεσήμανε πως χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής από την κυβέρνηση για τη μη αποδοχή του κυρίαρχου αιτήματος  της συνομοσπονδίας για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή